Schrijfster: idee Potter gepikt

EEN SCHRIJFSTER UIT Amerika heeft gezegd dat J.K. Rowling de ideeën voor haar Harry Potter-boeken gepikt heeft. De Amerikaanse schrijfster heet Nancy Stouffer. Zij schreef in 1984 een boek over twee weeskinderen die geholpen werden door een klein volkje dat toverkracht had. Dat kleine tovervolkje had de naam `Muggles'. In de Harry Potter-boeken heten de mensen die niet kunnen toveren `muggles', in de Nederlandse vertaling `dreuzels'. Nancy Stouffer zegt daarom dat zij de bedenkster van de dreuzels is. Ook komen in haar boek, dat The Legend of Rah and the Muggles heet (De legende van Rah en de Dreuzels), figuren voor die Lilly en Larry Potter heten. Harry's overleden moeder heet Lily Potter, met een l.

Mevrouw Stouffer heeft een rechtszaak aangespannen tegen J.K. Rowling. Ze wil geld omdat Rowling haar ideeën gestolen zou hebben. Ook wil ze geld van de Amerikaanse uitgever, die inmiddels 19 miljoen boeken van Harry Potter heeft verkocht. En ze wil geld van de filmmaatschappij, Time-Warner, die werkt aan de verfilming van het eerste Potter-boek, Harry Potter & de Steen der Wijzen. De uitgever en filmmaatschappij hebben op hun beurt een rechtszaak tegen mevrouw Stouffer aangespannen, omdat ze vinden dat de boeken van de Engelse Rowling over Potter niets te maken hebben met het boek van Stouffer. Dezelfde namen zijn toeval, vinden ze. Op 27 maart zal J.K. Rowling waarschijnlijk reageren op de beschuldigingen.

(Zie ook POTTERHOEKJE).