Schilderij Malevitsj in VS geveild

Het schilderij Suprematistische compositie (1925) van Kasimir Malevitsj, dat het Newyorkse Museum of Modern Art (MoMa) vorig jaar juni teruggaf aan de erfgenamen van de schilder, zal op 5 mei in New York worden geveild bij Phillips.

Het veilinghuis verwacht dat het doek minstens 10 miljoen dollar zal opbrengen. Sinds de dood van Malevitsj in 1935 is dit de eerste keer dat een abstract, suprematistisch schilderij van hem op de veiling komt. De Suprematistische compositie, een van de laatste abstacte werken van Malevitsj, toont twee gekruiste rechthoeken, een zwarte en een rode, tegen een lichte achtergrond.

De erfgenamen van Malevitsj dienden in 1993 een claim in bij het Museum of Modern Art, dat zes schilderijen van Malevitsj in de collectie had. De aanspraken van de erfgenamen werden vorig jaar erkend en er werd een schikking getroffen. Behalve de Suprematistische compositie kregen de erfgenamen een bedrag van 5 miljoen dollar van het MoMa.

Nadat eind vorig jaar ook het Amerikaanse Busch-Reisinger Museum twee schilderijen van Malevitsj had teruggegeven aan de erfgenamen, zocht hun vertegenwoordiger, de New-Yorkse advocaat Larry Kaye, in januari contact met het Stedelijk Museum in Amsterdam. De Malevitsj-collectie van het Stedelijk Museum is evenals de werken uit de twee Amerikaanse musea afkomstig uit een kist met schilderijen die Malevitsj in 1927 achterliet in Berlijn. Het Stedelijk Museum ging in januari niet in op het verzoek van Larry Kaye tot een gesprek over de collectie. Het Museum vroeg hem om eerst met juridische argumenten aan te geven wat precies de reden is voor een gesprek over de Malevitsj-collectie. Volgens Stedelijk Museum-directeur Stevijn van Heusden heeft het museum op deze vraag tot nu toe nog geen reactie ontvangen.

De erven-Malevitsj lieten vorig jaar weten dat het in hun bedoeling lag om de werken van Malevitsj die zij zouden terugkrijgen, voor openbare collecties te behouden en ze dus niet aan particulieren te verkopen. Door de Suprematistische compositie te laten veilen lijken zij niet meer aan dit voornemen vast te houden.