Puinruimend Brunel houdt de moed erin

Zelfs de Brunel-vlaggetjes hingen er gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers slapjes bij. De geplaagde detacheerder moest een forse winstdaling rapporteren.

Een winstdaling van 41 procent, een omzetstijging van slechts 1,5 procent en een vermindering van het bedrijfsresultaat met 20 miljoen gulden. Dat is de droeve optelsom van het rampjaar 1999 voor detacheerder Brunel. Twee winstwaarschuwingen, een mislukte overname en een afgeketste fusie eisten hun tol.

,,Tegenwind'', zo vatte directeur Sven Parsser het eufemistisch samen. De topman erkent dat er fouten zijn gemaakt. ,,We hebben niet tijdig ingespeeld op de veranderingen in de markt. Door de hoogconjunctuur en de krapte op de arbeidsmarkt is er minder vraag naar flexwerkers.'' Werkgevers nemen hun personeel liever in vaste dienst.

Parsser volgde begin december Jan Brand op als bestuursvoorzitter nadat de fusie met uitzendbureau Unique was mislukt. Er zouden te weinig synergievoordelen te behalen zijn, zo luidde de officiele lezing. Brand lag dwars, is de vaker gehoorde verklaring.

Opmerkelijk is dat de voormalige bestuursvoorzitter terugkeert bij Brunel. In mei treedt hij aan als lid van de raad van commissarissen. ,,Onverstandig,'' vindt analist Jorn van Breukelen van Friesland Bank Securities. ,,Als de oprichters eenmaal vertrokken zijn, moeten ze ook afstand bewaren anders creëer je een situatie die vraagt om moeilijkheden, zie Content en Sylvia Tóth.''

Hoe ziet Brunel de toekomst? Gunstiger dan je zou verwachten. Het fonds gaat zelfs op overnamepad. Acquisities in Nederland, België en Duitsland moeten het bedrijf nieuw leven inblazen. ,,Het is gebleken dat de gedane aanpassingen ontoereikend zijn geweest, herstructureren en focussen van onze activiteiten is daarom noodzakelijk,'' verklaart Parsser.

Consultancy en projectrealisatie moeten de helft van alle activiteiten gaan beslaan. Bovendien koestert het bedrijf grootse plannen op het gebied van `e-matching', de elektronische bemiddeling tussen vraag en aanbod van, in het geval van Brunel, hoog opgeleid personeel via Internet.

Daarnaast stoot Brunel onrendabele activiteiten in het buitenland af. Zo staakte de detacheerder deze week zijn activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en in Denemarken.

De cruciale vraag is of de `specialistenspecialist', zoals Brunel zichzelf graag noemt, met de aangekondigde maatregelen het vertrouwen van de belegger terug kan winnen. Van Breukelen: ,,Eerst zien, dan geloven. Brunel is absoluut geen slecht bedrijf, maar een nieuwe herstructurering zal in ieder geval het eerste half jaar geen verandering brengen in de slechte situatie.'' Volgens de analist moet Brunel met iets concreets komen. ,,Een wijziging in het management, het afstoten van de verliesgevende `Energy'-tak, of goede resultaten over de eerste helft van dit jaar zullen de belangstelling van de belegger eerder trekken.''

Volgens analisten kan Brunel maar beter overgenomen worden. Brunel zelf gaat die rigoreuze stap niet uit de weg. ,,Elke vorm van samenwerking is de moeite van het bestuderen waard,'' merkt één van de directieleden op. Of Parsser dan misschien zelf binnenkort zijn biezen pakt? De topman lacht. ,,We hebben net allerlei nieuwe plannen, dus we gaan er gewoon met frisse moed tegenaan.''

    • Servaas van den Bosch