Ooijer terug in de selectie van Oranje

Bondscoach Frank Rijkaard heeft André Ooijer teruggehaald in de selectie van het Nederlands elftal voor het oefenduel woensdag tegen België. De PSV-verdediger maakte vorig jaar juni deel uit van de ploeg die in Brazilië speelde, maar liep daarna een enkelbreuk op.

Tweevoudig international Ooijer is volledig hersteld van zijn blessure. ,,Zijn selectie is voor hem een stimulans. Hij speelt goed en verdient een uitnodiging'', verklaarde Rijkaard, die tegen België ook weer kan beschikken over Frank de Boer en Marc Overmars.

Rijkaard selecteerde twintig spelers. In Brussel ontbreken de geblesseerden Van Nistelrooij, Zenden, Van Hooijdonk en Bergkamp. Arsenal-aanvaller Bergkamp is dit seizoen nauwelijks in goeden doen geweest. Hij ontbreekt in de Oranje-selectie, omdat hij volgens de bondscoach nog geen twee wedstrijden in de week kan spelen ,,Hij heeft nu een vorm van overbelasting. Hij moet zich een beetje sparen.''

De duels met België zijn altijd beladen. Rijkaard herinnert zich de 5-5 in Rotterdam (4 september vorig jaar) tegen de Belgen. ,,Dat was opzienbarend en hopelijk eenmalig'', zei hij. Rijkaard bewondert België. ,,Het is een stug en zeer moeilijk verslaanbaar team. Ze geloven ook weer in eigen kunnen. Na goede wedstrijden tegen Italië, Engeland, Portugal en Marokko zijn ze zeer gemotiveerd en heeft de ploeg een nieuw elan gekregen.''

Niet de internationals Davids, Seedorf, Bogarde, Kluivert en Reiziger pleiten voor uitbreiding van de medische staf, maar bondscoach Rijkaard zelf. Hij wil vooralsnog niet zeggen welke medicus erbij komt, Leo Echteld of Charly Heus. Echteld en Heus werken al jaren samen en werden voor het WK van 1998 op verzoek van de genoemde spelers toegevoegd aan de staf. Tot onvrede van bondsarts Kessel, die daarop in conflict kwam met oud-coach Hiddink.

Rijkaard wil zo'n situatie voorkomen. ,,Bij het WK werden enkele spelers extern behandeld door Echteld en Heus, maar ik wil ze gewoon bij de staf hebben. Dat is nodig, omdat we tijdens een EK 22 spelers hebben die elke dag intensieve behandeling nodig hebben. Ik wil een optimaal functionerende staf.''

Rijkaard hield zich op de vlakte over het dreigende conflict. Arts Plemper en de fysiotherapeuten Ouderland en De Sanders hebben in een brief aan KNVB-voorzitter Sprengers en directeur Been kenbaar gemaakt niet met Echteld of Heus te willen werken. Beiden zijn omstreden door hun onorthodoxe werkwijze. ,,Wat ik van die brief vind, houd ik intern'', zei Rijkaard.

Zonder spelers uit de Nederlandse competitie treedt België woensdag in het Koning Boudewijnstadion aan tegen Oranje. Doelman De Vlieger (Willem II) en Valgaeren (Roda JC) zijn geblesseerd. Een rentree van Nilis (PSV) is (nog) niet aan de orde. ,,Ik kies hem niet voor de bank'', zei bondscoach Waseige.

Emile Mpenza, Eric Deflandre, David Brocken en Walter Bassegio zijn terug in de selectie van twintig man. Naast Valgaeren ontbreken Regis Genaux (Udinese), Tony Brogno (Westerlo) en Stefan Tanghe (Moeskroen). Waseige heeft voor fysiek sterkere spelers gekozen om de te verwachten druk van Nederland beter te kunnen weerstaan.

Nederland: Van der Sar (Juventus), Westerveld (Liverpool); Frank de Boer (Barcelona), Ooijer (PSV), Bogarde (Barcelona), Konterman (Feyenoord), Numan (Glasgow Rangers), Reiziger (Barcelona), Stam (Manchester United); Winter (Ajax), Cocu (Barcelona), Bosvelt (Feyenoord), Ronald de Boer (Barcelona), Seedorf (Internazionale), Van Bronckhorst (Glasgow Rangers), Davids (Juventus); Overmars (Arsenal), Kluivert (Barcelona), Makaay (Deportivo la Coruña), Hasselbaink (Atlético Madrid).

België: doel: De Wilde (Anderlecht), Gaspercic (Extremadura); verdediging: Brocken (Standard Luik), Deflandre (Club Brugge), Léonard (AS Monaco), Peeters (Bielefeld), Staelens (Anderlecht), Van Meir (Lierse SK); middenveld: Baseggio (Anderlecht), Boffin (FC Metz), Clement (Club Brugge), Goor (Anderlecht), Vanderhaeghe (Moeskroen), Wilmots (Schalke 04); aanval: De Bilde (Sheffield Wednesday), Goossens (Standard Luik), Emile Mpenza (Schalke 04), Mbo Mpenza (Sporting Lissabon), Strupar (Derby County), Verheyen (Club Brugge).

DOSSIER: www.nrc.nl