Ondergang Ceteco steunt Hagemeyer

De Amsterdamse effectenbeurs liet zich vanmorgen nauwelijks inspireren door het fors hoger gesloten Wall Street. Op het Damrak waren vooral de traditionele fondsen in trek, met Hagemeyer stevig aan kop.

Handelshuis Hagemeyer wist vanmorgen te profiteren van het onontkoombare bankroet van Ceteco. De in surseance verkerende dochter van Hagemeyer kan niet aan haar betalingsverplichtingen voldoen en zal op korte termijn faillissement moeten aanvragen. Hagemeyer heeft nog wel een meerderheidsbelang in Ceteco, maar ondervindt daar geen financiële gevolgen meer van. Het liquideren van het belang wekt kennelijk vertrouwen, want het aandeel Hagemeyer won in de ochtendhandel 6,36 procent op een koers van 20,25 euro.

Ook het technologiefonds Getronics schaarde zich bij de winnaars met een stijging van ruim 4,4 procent op 83,95 euro. Het aandeel van chipfabrikant ASM Lithography steeg na berichten over een goed gevulde orderportefeuille ruim 2,6 procent op een koers van 139,70 euro.

Onder de stijgers bevond zich zowaar ook het kwakkelende Baan. De geplaagde softwaremaker liet vanmorgen weten dat H. van den Breemen zijn functie in de raad van commissarissen per direct heeft neergelegd. Hij kampt met gezondheidsproblemen. Verder maakte Baan bekend samen met Microsoft een Europees onderzoekscentrum voor Customer Relationship Management (CRM) te hebben geopend in Kopenhagen. Het aandeel van de softwareproducent dikte ruim 1,5 procent aan op 5,21 euro.

Bierbrouwer Heineken leek aan het begin van de morgen last te hebben van de berichten dat de Europese Commissie het bedrijf en andere brouwers verdenkt van prijsafspraken. Het aandeel leverde kort na opening 55 eurocent in, maar wist dat in de loop van de ochtendhandel om te zetten in een marginale winst van 0,09 procent op 57,05 euro.

De AEX-index steeg licht met 2,63 punten (0,39 procent) op een totaal van 675 punten. Daarmee bleef de Amsterdamse beursgraadmeter aanzienlijk achter bij de meeste andere van Europa die wel profiteerden van het fors hoger gesloten Wall Street.

UPC blijft het onverminderd slecht doen op het Damrak. Noteerde het aandeel van het kabelconcern gisteren al dertig procent onder het slotrecord van twee weken geleden, vanmorgen moest het aandeel UPC nog eens 2,67 procent inleveren op een koers van 56,40 euro. Meer dan andere lijkt UPC te lijden onder de verminderde belangstelling voor hightech- en internetfondsen. World Online wist desondanks het herstel verder door te zetten. Het aandeel van de internetaanbieder steeg met 2,3 procent naar 31,10 euro.

Uitgever VNU was met een verlies van bijna 4 procent op een koers van precies 68 euro na UPC de tweede grote verliezer op het Damrak. Wolters Kluwer daarentegen mocht bijna 1 procent bijschrijven op 24,04 euro.