Machtsstrijd in Rwanda nekt president

De president van Rwanda, Pasteur Bizimungu, is gisteren plotseling opgestapt zonder een verklaring voor zijn vertrek te geven. Zijn aftreden vergroot de etnische spanningen in een land waar bij de genocide van zes jaar geleden 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's zijn vermoord. Bizimungu was sinds het einde van de burgeroorlog in 1994 één van de weinige Hutu's in een regering die door Tutsi's wordt gedomineerd.

Waarnemers zeggen dat Bizimungu het laatste slachtoffer is van een machtsstrijd binnen de Rwandese regering. Vice-president Kagame zou bezig zijn om zijn greep op het land te vergroten door potentiële rivalen te elimineren. Vorige maand zag premier Pierre Celestin Rwigema, ook een Hutu, zich al gedwongen om op te stappen na beschuldigingen van corruptie. Eerder had parlementsvoorzitter Joseph Sebarenzi ontslag genomen nadat het parlement hem van fraude had beticht.

De 49-jarige Bizimungu was in aanvaring gekomen met het Rwandees Pattriotisch Front (RPF), de partij die aan de macht is sinds ze zes jaar geleden als rebellenorganisatie een einde maakte aan de volkerenmoord. Hij beschuldigde het parlement maandag nog van partijdigheid bij een onderzoek naar corruptie. Een aantal Hutu-ministers zou ten onrechte zijn gedwongen om op te stappen. Tegelijkertijd zou de Tutsi-top van de RPF buiten schot zijn gebleven. (AP, Reuters)