Jordaanse dichter van geloofsafval beschuldigd

Jordaanse moslimfundamentalisten hebben de dichter Musa Hawamdeh beschuldigd van geloofsafval, en gevraagd om zijn dood als hij geen boete doet. De dichter heeft volgens hen ,,goddelijke woorden over het leven van de profeet Jozef in Egypte verdraaid''.

De Jordaanse ex-parlementariër Abdel Moneim Abu Zant zei gisteren in Amman dat de autoriteiten Hawamdeh moeten laten scheiden van zijn echtgenote als hij weigert zijn woorden in te trekken, en ,,het vonnis van de shari'a, het islamitisch recht, moeten toepassen, dat wil zeggen de dood''.

Het omstreden gedicht zegt dat de echtgenote van de Egyptische farao die volgens de Koran probeerde Jozef te verleiden, ,,hem in feite nooit had gezien''. ,,Jozef heeft zich ingebeeld dat de koningin hem aanbad terwijl zij zuiverder was dan hij'' en hij heeft geloofd dat ,,de Egyptische vrouwen slapen met de Israeliërs en de mannen van de (inlichtingendienst) Mossad aanbidden'', aldus zijn gedicht `Jozef' in de bundel `Mijn bomen zijn hoger'.

Hawamdeh zegt niet de versie van de Koran te hebben willen verdraaien, ,,maar als dichter heb ik het recht om mijn toevlucht te zoeken tot historische symbolen om een actuele situatie te veroordelen''. ,,Ik heb in dit gedicht mijn afwijzing willen uitdrukken van het idee dat een Arabische vrouw een bron van verleiding kan zijn voor de joodse afstammelingen van Jozef.''

Hawamdeh vreest nu hetzelfde lot te zullen ondergaan als de Egyptische geleerde Nasr Abu Zeid, die in 1995 in Kairo wegens geloofsafval tot echtscheiding van zijn vrouw werd veroordeeld. Abu Zeid, die werd verweten het koranisch erfrecht ter discussie te hebben gesteld, leeft nu in vrijwillige ballingschap in Nederland. Anderzijds is vorig jaar in Libanon de zanger Marcel Khalife vrijgesproken van schending van de islam.

De Jordaanse minister van Informatie, Saleh Kallab, heeft volgens de Jordaanse media van gisteren gewaarschuwd tegen elke vorm van agressie tegen de dichter. Hij onderstreepte dat de regering is belast met toepassing van de wet, en geen enkele partij zal toestaan zich dat recht toe te eigenen. Intussen hebben de autoriteiten wel alle exemplaren van Hawamdehs gedichtenbundel in beslag genomen. (AFP)