Internationaal

LONDEN

De Londense beurs opende vanochtend sterker, mede onder invloed van de Dow Jones die boven de 11.000 punten uitkwam. In de loop van de ochtend noteerde de FTSE-index een piek van 6668 punten, 73 punten hoger dan gisteren. Vandaag was het in Londen de laatste dag om te handelen voor het eerste kwartaal. De volumes liepen de afgelopen week terug van 2 miljard aandelen naar bijna 1,5 miljard. De banken deden het goed, mede door nieuwe consolidatiegeruchten. Zakenbank Robert Fleming bevestigde in overnamegesprekken gewikkeld te zijn met Chase Manhattan Bank. Andere banken pikten hier een graantje van mee. Barclays steeg 1,5 procent, Halifax 3,8 procent en Lloyds 2,5 procent.

FRANKFURT

De Duitse beurs won vanochtend iets meer dan een procent door de fusiegesprekken tussen nutsbedrijven Veba, Viag en hun Franse concurrent Suez Lyonnaise des Eaux (zie Parijse beurs). Veba en Viag weigerden commentaar te geven op de geruchten. Het aandeel van ThyssenKrup steeg door de aankondiging van de staalgigant dat het geïnteresseerd is in samenwerking met Atecs Mannesmannn. DaimlerChrysler steeg 2,03 procent.

PARIJS

De Parijse beurs opende hoger vandaag om aan het einde van de ochtend op 6303 uit te komen, een lichte stijging van 35 punten. Het Duitse dagblad Die Welt maakte vanochtend bekend dat Suez Lyonnaise des Eaux met haar Duitse rivalen Veba en Viag praatten over een te vormen nutsgigant die 75 miljard euro waard zou worden. Suez Lyonnaise, dat ongeveer 3,2 procent van de Franse beurswaarde uitmaakt, haalde vanochtend de beste resultaten door 2,91 procent omhoog te gaan naar 184 euro.

TOKIO

Winst was vandaag weggelegd voor de effectenbeurs van Tokio. De Nikkei-index ging met 253,48 punten omhoog tot 19.958,08. De uiteindelijke winst bedroeg 1,3 procent. De andere beurzen in Azië gingen ook omhoog. Een stijging van 2,5 procent deed zich voor op de effectenbeurs van Zuid-Korea. Hongkong sloot aan het eind van de handel 0,4 procent hoger.

NEW YORK

Microsoft heeft gisteren op de effectenbeurs van New York goede zaken gedaan. Het zag zijn beurswaarde met bijna 45 miljard dollar (8,35 procent) toenemen. De softwaregigant droeg bij aan de forse winst van de Dow-Jonesindex en de schermenbeurs Nasdaq. De Dow-Jonesindex steeg met 253,16 punten (2,33 procent) en kwam boven de 11.000 punten uit op 11.119,86. De Nasdaq sloot 1,56 procent hoger.