Fries otterpark failliet verklaard

De Stichting Otterstation Nederland (SON) en Otterpark Aqualutra in Leeuwarden zijn gisteren door de Leeuwarder rechtbank failliet verklaard. Dit nadat drie bestuursleden het faillissement hadden aangevraagd. Het otterpark zou een schuldenlast hebben van 2,6 miljoen gulden.

Addy de Jongh, directeur en bedenker van Aqualutra, is woedend over de faillissementsaanvraag die volgens hem zonder medeweten twee nieuwe bestuursleden en hemzelf plaatsvond. Volgens De Jongh is dat onrechtmatig. De Jong heeft een advocaat in de arm genomen om het faillissement aan te vechten. ,,De aanvraag is gedaan door twee bestuursleden en een oud-bestuurslid, D66-Kamerlid Pieter ter Veer, die al in januari uit het bestuur is gestapt. Een faillissementsaanvraag moet statutair door het voltallige bestuur gebeuren. Twee nieuwe bestuursleden, onder wie Jan Oosterwijk, directeur van de Bodyshop Benelux wisten van niks.'' Volgens De Jongh is van een schuldenlast geen sprake. Het park zou wel leningen hebben uitstaan.

Bestuurslid Foeke Zeilstra, die in maart toetrad tot het bestuur, noemt de handelswijze van zijn twee collega's ,,ongehoord.'' ,,Deze manoeuvre is in het geheim voorbereid en niet in het belang van het park.'' Zeilstra en Oosterwijk werkten juist aan een nieuw bedrijfsplan, waarover ze met de financiers ABN/AMRO en de Triodosbank in gesprek waren.

P. ter Veer wil slechts kwijt dat de financiële positie van het park ,,uitzichtloos'' was, mede door het niet kunnen vinden van een sponsor. ,,De schulden waren niet weg te werken.'' Het otterpark dat in 1994 werd geopend kende een ongelukkige start. Door een mislukte aanbesteding kampte het daarna met hoge financiële lasten. Volgens De Jongh werd in 1997 en 1998 toch nog een bescheiden winst behaald. Vorig jaar werd met verlies gedraaid, maar de perspectieven voor dit jaar zouden volgens De Jong goed zijn.

Het Otterpark trekt jaarlijks 60.000 bezoekers. Naast een themapark heeft Aqualutra een fokcentrum. Het plan is om de otter, die is uitgestorven in ons land, in het voorjaar van 2001 uit te zetten in de vrije natuur. Bij Aqualutra werken zestig mensen, van wie het merendeel vrijwilligers.