Fotografie beheerst diplomatie bij EU

De leiders van de Europese Unie hebben op hun topbijeenkomst in Lissabon een baaierd aan plannen over de `nieuwe economie' besproken, maar voor het pijnlijkste moment zorgde het probleem-Oostenrijk. Veertien lidstaten blijven het contact mijden met de regering waarin de extreem-rechtse FPÖ is opgenomen, terwijl die regering blijft proberen het contact te herstellen.

De Franse president Chirac wilde gisteren niet samen met de Oostenrijkse kanselier Schüssel op het `familieportret' dat altijd bij een EU-top wordt gemaakt. De Portugese premier Guterres besloot daarop dat in plaats van het gebruikelijke portret een groepsfoto zou worden gemaakt met de Mexicaanse president Zedillo, die in Lissabon was voor de feestelijke ondertekening van een handelsakkoord met de EU.

De enige die ook voor deze foto weigerde te poseren was de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Michel, de meest felle tegenstander van de Oostenrijkse regering. Daarmee had niemand een probleem: het ging immers niet meer om de traditionele foto van de deelnemers aan de top.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Anna Lindh, overwon haar tegenzin om met de Oostenrijkse premier op één foto te gaan maar weigerde de haar toegewezen plaats direct rechts naast hem. Zij ging een treetje lager staan. De plaats links van Schüssel was toegewezen aan premier Blair, die uitsluitend sprak met zijn andere buurman, de Ierse premier Ahern.

Voor verdere consternatie zorgde de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Ferrero-Waldner. Na de fotosessie betoogde zij dat er wel degelijk een Europees familieportret was gemaakt. Een Oostenrijkse fotograaf bleek Ferrero-Waldner gemeld te hebben dat hij snel, voordat de Mexicaanse president zijn plaats innam, een foto had gemaakt van degenen die toen al stonden opgesteld: de deelnemers aan de Euro-top.

TOPpagina 5