FBO fel tegen alternatief systeem Europese commissie

Gerard Slager, directeur van de Federatie Betaald Voetbal Organisaties (FBO), heeft fel gereageerd op het alternatieve transfersysteem voor voetballers dat door de Europese Commissie is ontwikkeld. ,,Clubs en spelers mogen in een contract afspreken wat ze willen, daar heeft de Commissie niets mee te maken. Contracten vallen onder het arbeidsrecht. Wat de Commissie wil kan alleen door zelfregulering gebeuren. Je kunt geen normen stellen voor het verbreken van een contract'', aldus Slager.

Het alternatieve systeem zou al op 1 juli dit jaar van kracht moeten worden, waarbij uitstel tot 1 januari 2001 mogelijk is. De Europese Commissie wil een einde maken aan de exorbitante transfersommen voor voetballers. Zij ontwikkelde de afgelopen maanden in samenspraak met de internationale spelersvakbond FIFPro een alternatief transfersysteem.

Slager noemt het plan absurd. ,,Voetbal is een teamsport, maar de vedetten zorgen voor de continuïteit van een ploeg. Als er normen komen voor afkoopsommen, ben ik als club toch gek een speler een lang contract te geven. Denken de bedenkers van dit plan dat er randdebielen zitten bij voetbalclubs?''

Zowel de Europese voetbalunie UEFA als de wereldvoetbalfederatie FIFA ligt voorlopig dwars. Theo van Seggelen, voorzitter van de Nederlandse spelersvakbond VVCS en secretaris van de FIFPro, zegt: ,,Het plan zal niet al in juli worden ingevoerd, anders hebben de clubs geen tijd zich er op in te stellen. Maar het plan is te ver gevorderd om niet door te laten gaan. Het is honderd procent zeker dat de afkoopsommen worden genormaliseerd.''

De afkoopsom die volgens het plan voor een speler betaald moet worden, is eenvoudig vast te stellen. Er gelden twee criteria als een club een speler wil kopen wiens contract nog doorloopt: de restwaarde van het contract dat de speler bij zijn huidige club heeft, en een compensatie voor het bedrag dat de verkopende club betaalde voor de speler.

Een actueel voorbeeld: PSV wil ten minste 70 miljoen voor Ruud van Nistelrooij, maar kan volgens het nieuwe systeem na dit seizoen slechts 14,4 miljoen vragen. De restwaarde van zijn contract is dan 6 miljoen. Hij staat na dit seizoen nog drie jaar onder contract tegen een jaarsalaris van twee miljoen.

PSV betaalde in 1998 14 miljoen aan Heerenveen en legde de speler voor vijf jaar vast. Als hij vertrekt heeft hij pas tweevijfde deel van zijn verbintenis uitgediend en daarom krijgt PSV 60 procent van die 14 miljoen, 8,4 miljoen.

Vooral voor clubs uit kleine (voetbal)landen is het nieuwe plan rampzalig. Het verschil met de rijke landen (Spanje, Italië) zal almaar groter worden, erkent Van Seggelen.

In die landen worden extreme afkoopsommen en salarissen betaald. Omdat het verleden zwaar meetelt, zullen spelers als Seedorf, Kluivert, Rivaldo en Anelka niet voor een `fooi' kunnen vertrekken.

Sinds het Bosman-arrest van december 1995 betalen club duizelingwekkende afkoopsommen voor spelers. Er was één uitschieter. Inter Milaan betaalde 100 miljoen gulden voor Vieri.

Om te voorkomen dat spelers na afloop van hun contract volgens het Bosman-arrest transfervrij vertrekken, leggen clubs voor astronomische bedragen spelers langdurig vast. Slechts weinig spelers dienen hun contract nog uit. Door een lange verbintenis kunnen clubs voor hun spelers vragen wat ze willen.

De Europese Commissie kwam vorig jaar al tot de conclusie dat de buitensporige afkoopsommen in strijd zijn met de Europese wetten. Er moet eindelijk daadwerkelijk vrij verkeer van werknemers komen binnen de Europese Unie, zoals het Europese Hof van Justitie met het Bosman-arrest in december 1995 beoogde.