Etymologie onbekend

Etymologen zoeken de herkomst van woorden na. Dat is een tamelijk onschuldige maar fijne wetenschap. Soms hebben ze geen idee waar een woord vandaan komt. Dan schrijven ze `etymologie onbekend'. Dat heeft mij altijd verbaasd. Waarom in een etymologisch woordenboek een ingang opnemen als je er alleen aan toevoegt ,,we weten verder niks''? Het is niet zo dat dit vooral gebeurt bij zeer gangbare woorden, woorden waarvan je kunt verwachten dat ze worden opgeslagen. Sterker nog, vooral bij onbekende woorden, die niemand meer gebruikt, is die nietszeggende mededeling te vinden. In het etymologisch woordenboek van Van Dale gebeurt dit bij woorden als alikruik, treusneus, vesaan, vladder, weel, weerweide en wilster. Je komt slechts te weten in welk jaar ze te vondeling zijn gelegd. Ze lijken volkomen onbegeerd, en misschien is dat de beste reden om ze op te nemen: uit mededogen.