DE WELWILLENDE KOKER (1)

De voedingsmiddelen-industrie bedelft ons onder kookgemak. Steeds meer kant-en-klaar-producten moeten het koken vergemakkelijken en bekorten. In de meeste huishoudens wordt tegenwoordig niet meer gekookt maar slechts opgewarmd. Nog even en niemand weet meer wat dat is, koken. Het is een tragische ontwikkeling waar je als waterdrager van de 'verskeuken' wel eens moedeloos van wordt.

Wie wil nog weten hoe dingen kunnen smaken? Miljoenen mensen consumeren dagelijks instantsoepen, sauzen en de meest deprimerende maaltijd-mixen waarvan de smaak bepaald werd door een panel wier expertise gebaseerd is op ervaringen die het scheutje maggi in de groentesoep ternauwernood zijn ontstegen. Dat al die gemaksproducten stijf staan van chemische kleur-, geur- en smaakstoffen, emulgatoren, stabilisatoren, anti-oxidanten, voedingszuren, verdikkings- en conserveringsmiddelen, dat laat de gemakzuchtige koker blijkbaar koud. Steeds meer mensen kunnen niet meer zorgeloos eten doordat ze allerlei onaangename voedsel-allergieën hebben ontwikkeld in de loop der jaren. Hun lichaam komt eindelijk in revolte tegen die overdosis additieven, denk ik dan. Beter maar zelf de hand aan het roer gehouden in de keuken. Bovendien, voor de welwillende koker ontvouwt zich een wondere wereld van fijne smaken. Ontdek vandaag eens wat verse mayonaise is. Bereiding: Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Roer eierdooier, mosterd, een mespunt zout en 1 theelepel van de azijn goed door elkaar. Roer er dan theelepelsgewijs olie bij tot het mengsel enig volume krijgt. Klop de resterende olie met een garde of handmixer scheutje voor scheutje door de emulsie tot een dikke mayonaise is verkregen. Voeg halverwege en even voor het einde nog een theelepel azijn toe zodat de emulsie niet kan verzadigen waardoor hij uiteenvalt. Roer er tot slot een eetlepel heet water door zodat de mayonaise zich stabiliseert. De saus is in gesloten pot makkelijk een week houdbaar in de ijskast. Geen zorgen om salmonella's, die kunnen niet tegen het zuur in de mayonaise.