Conflict binnen top Openbaar Ministerie

De Haagse hoofdofficier van justitie S. van Gend heeft deze week zijn vertrek aangekondigd omdat hij in aanvaring is gekomen met de top van het openbaar ministerie.

Afgelopen maandag heette het in een persbericht van justitie dat Van Gend ,,om persoonlijke redenen'' had besloten na twee jaar hoofdofficier van Den Haag te zijn geweest over te stappen naar de zittende rechterlijke macht. Uit een vanmorgen via het dagblad De Telegraaf uitgelekt - door Van Gend intern op het parket verstuurd - memo blijkt dat hij door de toegenomen ,,bureaucratische trekjes'' binnen de organisatie het werk ,,minder uitdagend'' is gaan vinden.

Van Gend kreeg recentelijk ook ruzie met het college van PG's over de benoeming van een fungerend hoofdofficier van justitie voor de regio Hollands Midden. Hij zou zich niet kunnen vinden in de voordracht van de door het college beoogde kandidaat: de vice-president van de Rotterdamse rechtbank H. Korvinus.

Den Haag is de tweede grote stad die dit jaar zijn hoofdofficier verliest na een conflict met de top van het OM. Eerder kreeg de Amsterdamse hoofdofficier van justitie H. Vrakking via een interview in deze krant van de college-voorzitter J. de Wijkerslooth te horen dat hij binnen een half jaar moest vertrekken wegens zijn eigenzinnige optreden.

De Haagse hoofdofficier was niet bereikbaar om een toelichting te geven op zijn vertrek. Hij is op dienstreis naar Polen. De woordvoerder van de top van het OM wil alleen kwijt het ,,te betreuren'' dat Van Gend opstapt. Korvinus wil geen commentaar geven.

Van Gend is overigens de derde invloedrijke OM'er die binnen een jaar bekend maakt over te stappen naar de zittende rechterlijke macht. De hoofdofficier van Leeuwarden H. Brouwer en procureur-generaal R. Ficq gingen hem voor.