Colombia pakt guerrillachef op

Colombia heeft een commandant van de linkse guerrillabeweging FARC aangehouden die verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op drie Amerikaanse indianen-activisten.

De leiding van de FARC distantieerde zich achteraf van de commandant, die de bijnaam `El Marrano' (het Varken) draagt. De drie Amerikanen verleenden hulp aan de U'wa-indianen, die met collectieve zelfmoord dreigen als het bedrijf Occidental Oil naar olie mag boren in hun gebied. In februari 1999 werden ze ontvoerd en met kogels doorzeefd teruggevonden bij de Venezolaanse grens. Uit door het leger onderschepte radioberichten bleek dat een lokale FARC-eenheid de Amerikanen had vermoord, die ze als spionnen beschouwde. Dit omdat de drie door insectenbeten en uitputting het tempo van de guerrillastrijders niet konden bijbenen. (Reuters)