Circus Chinees

Koken is een soort knutselen. Al lees je zelden in een kookboek hoe je van twee oude pannekoeken een prima verrekijker kunt maken.

Maar koken lijkt eigenlijk nog veel meer op circus. Allerlei toeren uithalen en kunstjes vertonen, met lekker veel toeters en bellen.

Als je het heel goed hebt gedaan krijg je applaus.

Koks weten dat wel. Niet voor niets hebben ze het steeds maar over culinaire hoogstandjes. Boven op het fornuis.

Koorddansen komt er ook in voor. Je moet een smaak in evenwicht weten te houden, anders valt hij van de draad en blijft er niets over.

Zoals zoet met zuur. In Zaandam zijn ze daar gek op maar ook in China. In Zaandam doen ze het met prei en in China met alles wat ze maar tegenkomen. Vlees, vis of groenten.

Vandaag doen we het met varkensvlees. Tweehonderdvijftig gram magere varkensvleesblokjes begieten met drie eetlepels Chinese sojasaus.

Vijftien minuten wachten en intussen een eetlepel azijn, een eetlepel tomatenpuree en een halve eetlepel suiker met elkaar vermengen.

Drie eetlepels olie verwarmen in de koekenpan, de blokjes vlees evn door wat bloem halen en in de olie bruin bakken.

Vlees uit de pan scheppen en in de overgebleven olie een kleingesneden teen knoflook en een theelepel geraspte gemberwortel verwarmen. Een halve minuut maar. Vuur laag en een klein kopje water erover. Het vlees weer in de pan doen en met een deksel erop 15 minuten laten stoven. Af en toe omroeren. De azijntomaatsuikersaus erbij doen, en ook nog een klein blik met stukjes ananas. Nog 15 minuten op het vuur en klaar! Je eet het met rijst, maar als je liever bami hebt mag dat ook. Proef de Chinese smaak! Alsof je in een Chinees restaurant in Zaandam zit.