Arrestatie jongen (14) na liquidatie

De politie van Amsterdam heeft een veertienjarige Colombiaanse jongen gearresteerd op verdenking van een moord in opdracht. De zaak is wegens de leeftijd van de verdachte een unicum voor Nederland.

Ook één van de twee volwassen opdrachtgevers van de jongen is aangehouden. De moord had vorige week donderdag in de middag plaats in een eethuisje in de Spuistraat in Amsterdam.

Volgens de politie werd het slachtoffer, een twintigjarige landgenoot van de verdachte, van zeer nabij neergeschoten en door een aantal kogels geraakt. De verdachte schoot nog een paar keer op zijn slachtoffer toen deze al op de grond lag. Daarna maakte hij gebruik van de algehele paniek in het restaurant om ongemerkt te verdwijnen. Het slachtoffer overleed later in een ziekenhuis.

Volgens de rechercheurs die de veertienjarige hebben verhoord ,,is de jongen echt nog een kind'', zo staat in een persbericht van de politie over de zaak. De jongen zou door zijn twee meerderjarige opdrachtgevers zijn verteld dat zijn twintigjarige landgenoot zich ,,op een verkeerde manier'' had bemoeid met zijn zwangere zus en dat er nog een rekening moest worden vereffend.

Kort voor de schietpartij zou de jongen zijn geïnstrueerd in het gebruik van een vuurwapen. Het kind zou volgens de politie zijn verteld dat een minderjarige in Nederland geen straf zou krijgen voor het plegen van een moord. In werkelijkheid kan een veertienjarige voor een dergelijk vergrijp tot maximaal één jaar gevangenisstraf worden veroordeeld. Bij zijn aanhouding was de jongen in het bezit van een vals paspoort.

Volgens een woordvoerder van de Amsterdamse politie leidde de jongen met zijn moeder een zwervend bestaan, waarbij zij binnen Europa van land tot land gingen. De politie gaat er voorshands niet van uit dat de moord te maken heeft met verdovende middelen. Het twintigjarige slachtoffer was ,,geen onbekende van de politie''.

In Colombia is het inzetten van jeugdige huurmoordenaars (`sicarios'), vooral bij liquidaties in het drugsmilieu, niet ongebruikelijk. Ook bij een aantal moorden op prominente politici in de afgelopen jaren bleken de daders jonge sicarios te zijn. In ruil voor `een onbezorgd leven' voor hun familieleden voerden zij aanslagen uit waarbij zij niet zelden ook zelf om het leven kwamen. Voor zover bekend is het de eerste keer in Nederland dat een zo jonge dader in opdracht van anderen een moord pleegt.