VPRO maakt excuses voor `Hitler-optreden' medewerker

De VPRO heeft gisteren op Nederland 3 haar excuses aangeboden voor een aflevering van het tv-programma Waskracht!. Daarin bruuskeert een als Hitler verklede VPRO-medewerker voorbijgangers in Wenen, onderwijl ,,Heil Haider'' roepend en met een gasfles met `Zyklon B-gas' zwaaiend.

De uitzending heeft grote interne beroering veroorzaakt onder VPRO-medewerkers. Vanmiddag zou de VPRO-redactie bijeenkomen om de gang van zaken te bespreken. Eelco Meuleman, eindredacteur van cultuurprogramma De Plantage, is furieus over het optreden van medewerker Rob Muntz als Hitler. Het gaat hem vooral om een scène waarin een groepje orthodoxe joden wegrent als Muntz verkleed als Hitler de hoek om komt marcheren. Volgens eindredacteur Hans Flupsen van Waskracht! wilden de joden niet op de sabbat gefilmd worden. In de uitzending leek het of de joden bang waren voor Hitler.

Meuleman zegt niet te willen werken ,,bij een omroep waar medewerkers de ruimte krijgen voor dit soort beledigende flauwekul''. Naar verluidt hebben ook coryfeeën als Netty Rosenfeld, Hans Fels, Cherry Duyns en Hanneke Groenteman heftig afwijzend gereageerd op de gewraakte uitzending. ,,Dat is fascisme'', zei Anil Ramdas gisteren over Muntz' optreden in zijn programma Het Blauwe Licht.

VPRO hoofdredacteur televisie Van den Brink betreurt het de uitzending van tevoren niet te hebben bekeken. Volgens hem had de documentaire ,,in deze vorm niet mogen worden uitgezonden''. Waskracht! heeft wel vaker mensen gekwetst, zo zei Van den Brink vanochtend, waaronder Willibrord Frequin, christenen in Amerika en jongens van de Wiener Sängerknaben. ,,Maar in die uitzendingen betrof het niet zulke kwetsbare groepen als de orthodoxe joden. Met slachtoffers van de holocaust kun je je niet zoveel grappen veroorloven.''

Hoewel Van den Brink vindt dat ,,we ervoor moeten zorgen dat dit soort items niet meer gemaakt worden voor de VPRO-televisie'', vindt hij niet dat de programmamakers ontslagen moeten worden. ,,Ze hadden absoluut niet de bedoeling oorlogsslachtoffers te kwetsen. Ze trokken juist ten strijde tegen de neo nazi's.''

Flupsen van Waskracht! vindt het ,,heel naar en vervelend'' dat hij mensen heeft gekwetst. Hij zegt er geen moeite mee te hebben gehad als Van den Brink bepaalde passages niet had willen uitzenden. ,,Blijkbaar is dit een trauma dat zo groot is, dat het niet meer te vertellen valt. Zelfs niet als een hysterische uitvergroting. Ik ga dan niet lopen zeuren over persvrijheid of censuur. Van den Brink heeft ons altijd in de gelegenheid gesteld in autonomie te werken. Zo iemand moet je ook kunnen beschermen als hij daarmee in de problemen komt.''

Flupsen zegt verder binnen het bedrijf ook veel instemmende reacties over de gewraakte aflevering te hebben ontvangen.