Voorrang

Er zijn plannen om van rechts komende fietsers op gelijkwaardige kruisingen voorrang te laten krijgen. De Fietsersbond is er helemaal vóór, zegt zijn woordvoerder (NRC Handelsblad, 1 maart), want de maatregel werkt `statusverhogend' voor de fietsers. De man denkt dat het ook wel veiliger zal worden, dit in tegenstelling tot de verkeerskundigen. De indruk wordt gewekt dat de Fietsersbond meer let op de status van de fietsers dan op hun veiligheid. Ik vind het maar een vreemde manier van belangenbehartiging.

In Etten-Leur is een proef genomen met die nieuwe regel. Het bleek dat in die kleine gemeente kruisingen zouden moeten worden aangepast voor een bedrag van 1,3 miljoen gulden. Zou het niet beter zijn om de in heel Nederland nodige honderden miljoenen te besteden aan verkeersmaatregelen met een minder twijfelachtig resultaat?