UPC blijft uit de gratie op sombere beurs

Over een breed front daalden de koersen op het Damrak vanmorgen. Slechts drie aandelen uit de AEX-index – Fortis, ASML en Wolters Kluwer – wisten winst te boeken.

Kabelconcern UPC was opnieuw de meest opvallende daler. Ditmaal moest het 3,6 procent terug tot precies 60 euro, waarmee het nu al dertig procent onder zijn slotrecord van twee weken geleden noteert. Een aangekondigde investering van 16,5 miljoen euro in het bedrijfje Sorrento Networks werd aanvankelijk begroet met een koersstijging van 6 procent, maar beleggers waren er al snel weer op uitgekeken en stuurden het aandeel in het rood.

World Online bleef kwakkelen, al lijkt de grootste volatiliteit voorlopig uit het aandeel te zijn verdwenen. Na gisteren te zijn hersteld van 29,95 euro tot een slot van 32,25 euro, moest het aandeel WOL vanmorgen weer achteruit. Rond het middaguur was het verlies 2 procent op 32,70 euro, al werd eerder op de ochten een dieptepunt van 30,05 euro neergezet.

De AEX-index daalde met 6,09 punten (0,9 procent) tot 673,26 punten. Die geringe daling was opmerkelijk, gezien het feit dat zoveel fondsen een verlies noteerden.

Bank/verzekeraar Fortis nestelde zich na enige uren relatief stevig aan de top van de uiterst korte winnaarslijst. Het Belgisch-Nederlandse concern publiceerde voor opening mooie winstcijfers. Het aandeel pakte ruim 2 procent op iets meer dan 30 euro.

Aanvankelijk leek het erop dat de andere financiële waarden profiteerden, maar hun winst verdampte al snel. ABN Amro en ING noteerden beide een verlies van rond de 1,3 procent en kwamen uit op respectievelijk 22,57 euro en 56,70 euro. Aegon scoorde neutraal.

Uitgever Wolters Kluwer was rond het middaguur met met 1,4 procent op 23,89 euro dce tweede winnaar onder de hoofdfonsden. ASM Lithography nam, met een stijging van 1,17 procent op 134,50 euro, de derde plaats in. Alle andere technologiefondsen in de AEX lieten het afweten. De hogere stand waarop de Amerikaanse hightechgraadmeter Nasdaq gisteren sloot werkte weinig inspirerend op het Damrak.

De MidKap deed het niet veel beter dan de AEX. De index van middelgrote fondsen gaf bijna 1 procent prijs op 678,92 punten. Supermarktgroep Laurus was hier de grootste verliezer, met ruim 10 procent op 11,90 euro. Laurus meldde gisteren tegenvallende resultaten over de eerste twee maanden van dit jaar. Het concern wijt dat aan de huidige prijzenoorlog tussen de supermarkten.

Het échte nieuws vanmorgen kwam niet van de aandelenmarkt, maar van de obligatiemarkt. Weggedrukt door al het nieuwsgeweld rond het Damrak van de laatste weken, is de tienjaars-rente bezig aan een schielijke daling. Vanmorgen zakte het rendement op de tienjarige staatslening tot 5,36 procent, het laagste peil sinds half december. Begin maart piekte deze rente nog op 5,7 procent.