Uitvinder omhaal

De mooiste bicletas waren van de beste voetballer aller tijden, Pelé. Zijn Braziliaanse landgenoot Zico maakte er de meeste doelpunten mee. Klaus Fischer en Uwe Seeler, de Duitse middenvoors, scoorden ook regelmatig met een Fallrückzieher. Nederlandse voetballiefhebbers herinneren zich vooral de magistrale, doeltreffende omhaal van Ajacied Marco van Basten tegen FC Den Bosch. Maar de voetballer die voor het eerst ruggelings in de lucht zwevend, de bal over zijn hoofd schoot was de Italiaan Carlo Parola.

Gisteren overleed Carlo Parola in Turijn op 79-jarige leeftijd. Deze Italiaanse centrale verdediger (stopperspil destijds), die twintig maal voor het nationale team speelde, was de eerste die deze spectaculaire omhaal uitvoerde. Bicicleta (Spaans), rovesciata (Italiaans), Fallrückzieher (Duists) ofwel bicycle kick (Engels) werd de actie later genoemd wanneer een voetballer Parola imiteerde. Als een liggende luchtfietser nam Parola de bal op zijn schoen. In 1940 nam de voetbalwereld voor het eerst kennis van deze omhaal toen Parola werd gefotografeerd tijdens deze nooit vertoonde beweging.

De Italiaan liet het niet bij deze ene keer. Hij leek er zelfs patent op te hebben. Een foto van een van zijn omhalen werd dit jaar zelfs nog gebruikt voor een reclame-affiche van de firma Panini.

Parola was tussen 1939 en 1954 verdediger van Juventus, waarvoor hij 311 wedstrijden speelde. Hij won als speler samen met de beroemde Boniperti tweemaal met Juventus de scudetto, de kampioensschaal. In 1945 maakte hij zijn debuut in de nationale ploeg in de wedstrijd tegen Zwitserland. In 1948 werd de man van de rovesciata gekozen in het wereldelftal.

Toen Parola 33 jaar was, verkocht Juventus hem aan Lazio Roma. In 1960 werd hij Parola trainer van Juventus, waarmee hij nogmaals tweemaal Italiaans kampioen werd. Vervolgens was hij trainer van Livorno, Napoli en Novara. Hij keerde in 1974 terug bij Juventus. Hij werd trainer van het Juventus-elftal met doelman Zoff, Gentile, Scirea, Causio, Capello, Anatasi en Altafini. In 1976 beëindigde hij zijn trainersloopbaan. Gisteren overleed hij na een langdurige ziekte.