THEATER

Veni Vidi Vici

Vaart, fantasie, flair en veel multi-culturele grappen in het cabaret-debuut van Najib Amhali. 25 maart Goirle Jan van Besouwhuis, 30 maart Dieren Theotorne.

Bocht En Bumpers

Olga Zuiderhoek en Peter Faber spelen spelletjes in een geraffineerde dialoog van Paul Haenen vol cabaret-effecten en moderne relatiepraat. 24 maart Leeuwarden De Harmonie, 25 maart Drachten De Lawei, 28 maart Gouda Schouwburg, 29 maart Zwolle Odeon, 30 maart Schiedam Theater aan de Schie.

Wat Zeg Ik?

Intrigerend solocabaret van Nilgün Yerli, over de assertiviteit van een Turkse vrouw in Nederland. 25 maart Zwolle Papenstraattheater, 28 maart Deventer Theater Bouwkunde.

IJdele Hoop

Beeldend en muzikaal vermaak over God, goesting en gekkigheid door het Vlaamse kleinkunstduo Kommil Foo. 29 maart Maastricht Theater aan het Vrijthof.

Tsjechov

Lichtvoetige musical van Dimitri Frenkel Frank en Robert Long, met Boudewijn de Groot in de titelrol. Overdadiger geënsceneerd dan de oerversie, maar nog steeds fijnzinniger dan de meeste mega-musicals. 24 maart Breda Chassé Theater, 25 maart Venlo De Maaspoort, 28 maart Capelle aan de IJssel Isala Theater, 29, 30 maart Utrecht Stadsschouwburg.

Maria Stuart

Twee sterke vrouwenrollen kent Schillers drama uit 1801 en bij het Vlaamse groepje De Roovers spelen Sofie Sente en Sara De Bosschere hen op het scherp van de snede. De Engelse koningin Elisabeth ziet in haar Schotse collega Maria Stuart een rivale en ze houdt haar in een kerker verborgen. Maar Elisabeth is net zo onvrij als haar gevangene, want door haar plichtsgevoel krijgen haar begeerten geen kans. Behalve dan in de vorm van ziekelijke jaloezie. En de mannen, die dansen dwaas om de dames heen en bieden geen enkele steun. 28 maart Rotterdam Lantaren/Venster, 30 maart Goes Podium `t Beest.

Ivanov

Tsjechovs eerste stuk. Nutteloze mensen verwikkeld in een neerwaartse spiraal - door Frans Strijards geënsceneerd rond een draaiende trap. Aangrijpend spel van vooral Debbie Korper, Maria Kraakman en Gijs Scholten van Aschat. 24, 25 maart Den Haag Koninklijke Schouwburg, 29, 30 maart Haarlem Toneelschuur.

Kortsluiting

Tere tragikomedie van Haye van der Heyden, met de jubilerende Allard van der Scheer als markante man die langzaam maar zeker zijn vat op de taal verliest. 24 maart Laren Singer, 25 maart Helmond `t Speelhuis, 28 maart Zoetermeer Stadstheater, 29 maart Zaandam Zaantheater, 30 maart Wageningen Junushof.

Uitgestelde Ontmoeting

Jasperina de Jong en Louis van Dijk in een stijlvol vertoon van virtuositeit: chansons, cabaret en licht-klassiek. 25 maart Hoofddorp De Meerse.

En verder

Zin Sanne Wallis de Vries speelt haar tweede cabaretshow vol rare observaties en rake typeringen. 24, 25 maart Den Haag Diligentia, 28 maart Assen De Kolk, 29, 30 maart Haarlem Stadsschouwburg; De Onverwachte Man Jules Croiset en Linda van Dyck spelen Yasmina Reza's spannende spel over twee mensen in een trein. 24 t/m 30 maart Amsterdam Nieuwe de la Mar; Mannen Op De Maan Hardhandige typeringen en gewiekste omdraaiingen door het cabaret-duo Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. 24 maart Drachten De Lawei, 25 maart Gorinchem De Nieuwe Doelen, 30 maart Meppel Ogterop; Trui Adembenemend absurdisme door Hans Teeuwen, de cabaretsensatie van de jaren negentig. 24 maart Rijswijk Schouwburg, 28, 29 maart Nijmegen Stadsschouwburg.