Taxifonds: Amsterdam doet mee

Amsterdam is bereid te praten over een schadevergoeding aan chauffeurs die zijn gedupeerd door de nieuwe taxiwet. Dat is de uitkomst van een gesprek gisteren tussen bemiddelaar Rood in het taxiconflict, wethouder Köhler en burgemeester Patijn.

Eerder zei Köhler dat Amsterdam niet wilde meebetalen aan een dergelijk fonds. De nieuwe wet was volgens hem een zaak van de minister. Een woordvoerder van de burgemeester zegt dat dit standpunt niet is veranderd, maar dat over compensatie wel kan worden gepraat. Om hoeveel geld het gaat, is nog onduidelijk.

Amsterdamse chauffeurs zijn gedupeerd door de taxiwet die op 1 januari inging, omdat taxivergunningen sindsdien vrij verkrijgbaar zijn. Vroeger moesten zij rond de drie ton betalen voor een vergunning. Als ze de vergunning weer verkochten, kregen ze dat geld terug. Door de nieuwe wet lukt dat niet meer. Begin januari braken daarover rellen uit. Volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat is Amsterdam mede-verantwoordelijk , omdat men de (verboden) handel in vergunningen jarenlang gedoogde.