Spanje

Grotdiner

Op een vijftigtal kilometer ten Noorden van Madrid bevindt zich te gehucht El Molar. Wie niet oplet raast er met de snelweg richting Burgos zo doorheen. El Molar is vooral bekend door zijn ongeveer 400 wijnkelders die zijn ingericht in de natuurlijke grotten die zich in de heuvels rond het stadje hebben gevormd. Gebruikt als vluchtplaats in een aantal oorlogen, biedt een aantal van de grotten nu onderdak aan een aantal restaurants waar men ondergronds van de kaart kan genieten. Ondermeer Bodegas Matador (Cerro de La Torreta, 00-34918412203, gespecialiseerd in lamsvlees aan het been en de Bodegón de Olivares (Avenida de Jose Antonio 52, tel 00-34918411118.

Drag

Triomf der wansmaak. Spanjes meest afzichtelijke drag-duo Disossa en Malizzia zijn thans te bezichtigen in Barcelona met hun meest recente spektakel Gamberradas deluxe (Luxe Streken). Bekend van televisie en film, in Spanje althans, presenteert het drag-duo andermaal een wervelende show na het succes van Toneladas de glamour (Tonnen Glamour). Cabaret in een discotheek met verwijzingen naar Divine, Nina Hagen, de Simpsons en de Spaanse film uit de jaren tachtig. Met de Oscar van Pedro Almodovar in het vooruitzicht een nuttig opwarmertje. Deze en komende vrijdag in discotheek Salvation, Ronda Sant Pere 19-21, vanaf 2u30 uur `s nachts.

Daaalí

Regisseur Boadella en hoofdrolspeler Ramon Fontserè van de Barcelonese theatergroep Els Joglars hebben zich meester gemaakt van hun streekgenoot, het Catalaanse genie Salvador Dalí, op een manier zoals dat wel toevertrouwd is aan Els Joglars: met humor, ironie en parodie, maar zonder de poëzie, polemiek en het theatrale uit het oog te verliezen. Collega's als Miró, Tàpies, Picasso passeren de revu, García Lorca niet te vergeten, maar ook Hitler en Mussolini. Enige kennis van Catalaans gewenst. Daaalí te zien tot 16 april in theater Mercat de les Flors in Barcelona (Calle Lleida 59), di t/m za 21u. Inl 00-34934261875.

En verder

Wisselend aanbod van fusie-muziek, afro-ritmes en Marokkaanse muziek in de Madrileense bar/zaal/discotheek Suristán. (Calle Cruz 7); tentoonstelling van het Catalaanse modernisme van eind vorige eeuw, tot 23 april in de Fundación BSCH, Calle Marqués de Villamagna 3; overzichtstentoonstelling met het werk van de Napolitaan Francesco Clemente tot 14 juni in het Guggenheim Bibao.