SNAPPERFILETS MET MANGOSALSA

Zelfs kenners hebben soms moeite met de identificatie van vis. De red snapper is er een voorbeeld van. Er zijn ongeveer twaalf snappersoorten in de Golf van Mexico en zuidelijke Atlantische oceaan. Maar er zijn daar ook vissen die erop lijken en ten onrechte red snapper genoemd worden. De echte red snapper, lutjanus campechanus, is helemaal rood. Zelfs de irissen zijn rood. Ziet u een zogenaamde red snapper met gele streepjes aan de zijkant, dan is het waarschijnlijk de silk snapper, lutjanus vivanus. De irissen van de `silk' zijn geel. Andere snappers die volledig rood zijn als de vermillion snapper zijn langwerpiger en hebben meer vinstralen. Als u geen `echte' red snapper kunt kopen kunt u er een andere snappersoort voor in de plaats gebruiken. Die zijn uit de diepvries bij Chinese of Surinaamse supermarkten en verkrijgbaar.

Zet de mango rechtop op een werkvlak en snijd dikke plakken van beide kanten van de pit. Snijd het overgebleven vruchtvlees dat aan de pit is blijven zitten er ook af. Snijd met een mesje de schil van het vruchtvlees en snijd het in blokjes van 3 centimeter. Doe de blokjes in een kom en schep er de kerstomaatjes, bleekselderij, lente-uitjes, rode chilipeper, het citroen- of limoensap en de olijfolie door. Breng op smaak met zout en peper en schep er de koriander door.

Verwarm de grill voor op hoog. Bestrooi de filets met zeezout en peper. Kwast ze aan beide kanten licht in met olijfolie. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie, leg er een rooster op en leg er de filets met de velkant boven op. Zet ze circa 10 minuten onder de grill tot de gaar zijn en het vel goudbruin is. Neem ze uit de grill, schik op voorverwarmde borden en serveer met rijst. Geef er de mangosalsa apart bij.