Simons verklaart uitgaven in horeca

De in opspraak geraakte PvdA-wethouder H. Simons (haven) zegt dat hij declaraties á 17.000 gulden volledig kan verantwoorden. Vanmiddag zou de raad een debat beginnen waarin de politieke toekomst van Simons centraal staat.

Simons heeft de onderzoekscommissie een overzicht verstrekt waaruit de ,,aard en functionaliteit'' zou blijken voor het ,,overgrote deel'' van de ruim 17.000 gulden die hij in de periode 1994-'98 als wethouder heeft uitgegeven. Simons, die overspannen thuis zit, schrijft dit in een brief aan de gemeenteraad. KPMG, dat het declaratieonderzoek bijstond, deelt de conclusies van Simons.

Simons' politieke lot is in de waagschaal gesteld door het declaratierapport wegens uitgaven in de horeca die niet aan de hand van bonnen of nota's konden worden verklaard. Simons heeft nog de steun van B en W, maar de fracties van VVD, CDA en twee oppositiepartijen, de Stadspartij en de SP, lieten eerder deze week blijken dat ze ernstig twijfelen aan de integriteit van de voorman van de PvdA, die tevens loco-burgemeester is. ,,Integriteit gaat boven het belang van de coalitie'', aldus VVD-fractieleider Nico Janssens dinsdag. PvdA, VVD, CDA en GroenLinks maken deel uit van de coalitie achter het college van B en W.

Het overzicht van Simons' uitgaven is opgesteld door zijn vrouw, zijn secretaresse en medewerkers aan de hand van prive-agenda's en maandafschriften van de creditcardmaatschappij, aldus Simons in zijn brief aan de raad. Het onderzoek waaruit bleek dat Simons horeca-uitgaven van 17.000 gulden niet kan verantwoorden, werd bemoeilijkt omdat de kantooragenda's van Simons, daterend van voor 1998, in een papierversnipperaar zijn vernietigd.

Simons erkent in zijn brief dat het besluit van B en W in 1994 dat bij creditcarduitgaven bonnen moesten worden ingeleverd, mede door hem als lid van het college is genomen, zoals de directeur bedrijfsvoering A. de Baat in een brief aan de COR had meegedeeld. Simons: ,,Mijn beleving van de gestelde regels [was] een andere.'' Wethouder Meijer (GroenLinks), die privé-uitgaven van enkele honderden guldens bij de gemeente in rekening bracht, heeft dit geld terugbetaald.

De PvdA in Delfzijl wil Peper als burgemeester vragen. Volgens de partij heeft de huidige VVD-burgemeester E. Haaksman zijn langste tijd gehad. Peper zou de havenstad Delfzijl uit het slop moeten halen.