Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. President Clinton en de Amerikaanse wapenlobby zijn de afgelopen weken verwikkeld in een fel gevecht. In dit verkiezingsjaar klinkt de roep in Amerika om wapenbezit te verbieden steeds luider. Wapenfabrikant Smith & Wesson heeft beloofd zijn wapens te beveiligen met kindersloten. Ned.2, 17.30-19.00u.

Netwerk. Over de huidige toestand van de Mont-Blanctunnel, na het grote ongeluk dat een jaar geleden door een Belgische vrachtwagenchauffeur werd veroorzaakt. Verder Rotterdam, waar de gemeenteraad zich buigt over het vorige week verschenen rapport over het onderzoek naar de uitgaven van burgemeester en wethouders. Ned.1, 20.25-21.00u.

Nova. Uitgebreid aandacht voor het debat in de Rotterdamse gemeenteraad over het rapport van de onderzoekscommissie naar het declaratiegedrag van collegeleden. En een reportage over de Europese top in Lissabon. Ned.3, 22.30-23.10u.

Insight. CNN wijdt haar achtergrondprogramma aan het eenjarig jubileum van de NAVO-luchtaanvallen tegen Joegoslavië en aan de huidige situatie in Kosovo. Hierin onder meer een interview met Robert van de Roer, internationaal diplomatiek redacteur van NRC Handelsblad. CNN, 22.30-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

De toekomst van Karel. Karel van de Graaf praat met ontwerpers, stoffenmakers, deskundigen en leken over de toekomst van kleding. Hoe gaan nieuwe materialen, nieuwe technieken en wellicht ook nieuwe omgangsvormen de kleding van de toekomst beïnvloeden? Ned. 1, 22.48-23.26u.

DOCUMENTAIRES

The legend of Grey Owl. Het verhaal van de beroemdste Noord-Amerikaanse Indiaan van de jaren dertig, die zijn boodschap over het behoud van de natuur uitdroeg in lezingen en boeken. Toen Grey Owl in 1938 overleed bleek hij in werkelijkheid de blanke Engelsman Archie Belaney te zijn geweest, die na een ongelukkige jeugd op zijn achttiende de wildernis van Canada was ingetrokken. DISCOVERY, 20.00-21.00u

Histories. Portret van maarschalk Tito, die na WO2 in Joegoslavië een communistisch regime stichtte. Vanwege zijn conflict met de Sovjet-Unie kon hij toch rekenen op steun uit het Westen. In werkelijkheid was het `Joegoslavisch Model' allesbehalve een succes. België 2, 20.55-21.45u

Antenne. Over illegale Poolse arbeiders die in steeds grotere getalen in het westen van Europa aan de slag gaan. In Nederland werken ze meestal in de tuinbouw en de seizoensarbeid. Ned.2, 21.39-22.05u.

Dossier. Britse reportage over de wereld van de lingerie-industrie. In dit eerste deel een lingerieshow in Parijs en de concurrentiestrijd tussen fabrikanten, die steeds andere nieuwigheden verzinnen om hun beha's te promoten. RTL4, 22.00-23.00

To meet the Maker. Tweede aflevering van serie programma's over Jezus. In een virtuele studio spelen een aantal acteurs ontmoetingen met Jezus na. (Zie ook www.meetthemaker.nl) Ned.2, 22.05-22.33u

Robotcritters. Reportage over de nieuwe generatie robots, die deels zijn gebaseerd op de dierlijke anatomie. Ingenieurs in Boston hebben in samenwerking met een bioloog een robotkrab ontworpen, die mijnen opspoort en onschadelijk kan maken. BBC2, 22.30-23.20u.

A lemurs tale. Natuurdocumentaire over ring-tail lemurs ofwel maki-aapjes in Madagaskar. Ned.1, 23.26-0.25u.

REPORTAGE

Ongelooflijke verhalen. Acht procent van de Nederlandse beroepsbevolking wordt op het werk gepest. In deze aflevering het verhaal van twee werknemers van een expediteursbedrijf die na langdurig treiteren door collega's in de ziektewet belandden. Ned. 1, 21.35-22.15u

SPORT

Studio NOS. Beelden van de eerste kwalificatie tijdens de Wereldbekerwedstrijd dressuur in Den Bosch. Verder een interview met de gebroeders Willemse, het motorcross zijspanduo. Ned2, 23.00-23.35u.

De gevaarlijkste sprong ter wereld. Over het parachutespringen van gebouwen, bruggen en torens. Twee Australiërs worden gevolgd bij hun voorbereidingen voor de sprong van de Trango Towers in Pakistan. NGC, 23.00-23.30u

DRAMA

Asteroid. Aardige special effects in apocalyptische miniserie over een asteroïde die op de aarde afkoerst. SBS 6, 20.30-22.30u en 22.55-23.30u

MUZIEK

2 meter sessies. De Amerikaanse rockzangeres Melissa Etheridge speelt live en solo in de studio enkele nummers van haar nieuwe cd Breakdown. RTL 5, 22.15-22.50u

Het uur van de wolf. Documentaire over Dolly Parton, een van de meest succesvolle artiesten die de Amerikaanse countrymuziek heeft voortgebracht. Zie TV-vooraf. Ned.3, 23.25-0.16u.

FILM

. Saturday Night Fever (John Badham, 1977, VS). Succesvolle en invloedrijke, op het ritme van de muziek van de Bee Gees geschreven discofilm maakte van John Travolta universeel tieneridool. Winkelbediende uit Brooklyn zoekt alle heil in de disco, maar doorziet gaandeweg de ijdelheid ervan. Net5, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

Fausto (Rémy Duchemin, 1993, Frankrijk). Flinterdunne, behaagzieke komedie over weesjongen annex kleermakersleerling die zich ontpopt tot enfant terrible van de Parijse modewereld van de jaren zestig. Jean Yanne steelt de show als diens stiefvader. ARD, 1.05-2.25u., nagesynchr.

Making the Grade (Dorian Walker, 1984, VS). Routine-tienerkomedie. Verwend rijk kereltje huurt plaatsvervanger voor op school. Met Judd Nelson. Morgen, SBS6, 14.35-16.15u., met reclame.