Ruimteschip IKEA landt in Moskou

Ondanks de roebelcrisis, de tergende tegenwerking van Russische bureaucraten, ruzie over geweigerde advertentieteksten en een afgewezen aanbod om op eigen kosten een extra viaduct aan te leggen, heeft de Zweedse meubelgigant IKEA gisteren zijn Russische debuut gemaakt.

Het gevolg: tien kilometer file op de tienbaans racebaan van het vliegveld Sjeremetjevo naar het centrum van Moskou.

Naar schatting veertigduizend Moskovieten verdrongen zich voor het blauwe ruimteschip (vloeroppervlak: 28.000 vierkante meter) dat aan de stadsrand is neergedaald. ,,Elke tiende Europeaan is in een van onze bedden verwekt'', was de leus waarmee IKEA de Russen had willen verleiden. Over de IKEA-catalogus hadden de Zweden willen opscheppen dat het ,,de meest gelezen publicatie ter wereld'' was, ,,op de Bijbel na. Goddank.''

Maar het Moskouse metrobedrijf keurde die teksten af als respectievelijk onkies en blasfemisch. Het stadsbestuur lag al langer dwars. Dat weigerde een vergunning af te geven voor de bouw van een viaduct en een extra toegangsweg naar de meubelboulevard. Horizonvervuiling, vond men ten stadhuize. De betonnen brug over de Leningradskoje Sjossee zou het zicht bederven op een indrukwekkend oorlogsmonument: de beroemde `tankval', een kunstwerk van drie achter elkaar opgestelde Spaanse ruiters, uitgevoerd in roestend staal. Het obstakel, een geliefde achtergrond voor trouwreportages, markeert de plek waar Hitlers troepen tot staan waren gebracht. Die waren opgerukt tot pal aan de stadsgrens, de plek van de latere IKEA-vestiging. Een viaduct naar dit kooppaleis zou de tankval in de schaduw zetten, vandaar het starre `njet'. Nu gaat het erom spannen of het stadsbestuur, gezien de opstoppingen op de weg naar het vliegveld, alsnog zal zwichten voor de opmarcherende Zweedse kapitalisten.

    • Frank Westerman