Rechter beveelt pauze in gevecht Boskalis en HBG

Baggerbedrijf Boskalis mag zijn vijandige bod op het bouwconcern HBG niet uitbrengen vóór 15 mei op straffe van een boete van 250 miljoen gulden. Dat heeft de president van de rechtbank in Dordrecht vanochtend bepaald in een kort geding dat was aangespannen door HBG. ,,Dit zorgt voor uitstel, maar het is geen afstel'', zei bestuurslid P. Berdowski van Boskalis na het vonnis.

Boskalis, 's werelds grootste baggerbedrijf met een omzet van bijna 2 miljard gulden, kondigde begin deze maand aan een bod van ongeveer 1,3 miljard gulden te willen uitbrengen op HBG, Nederlands grootste bouwconcern met een omzet van meer dan 10 miljard gulden en een goed renderende baggerdivisie. Boskalis had het biedingsbericht deze week willen publiceren. HBG verzet zich tegen een overname door Boskalis en heeft een juridische beschermingswal opgeworpen.

Deze `baggeroorlog', waarin beide kemphanen tussendoor over een `fusie' onderhandelen met de Belgische concurrent Deme, is de eerste grote vijandige overnamestrijd in Nederland sinds de poging van uitgever Elsevier om Kluwer over te nemen in 1987.

Het kort geding in Dordrecht ging over de rechtsgeldigheid van een soort niet-aanvalsverdrag tussen Boskalis en HBG. De bedrijven hebben de afgelopen jaren – van zomer 1997 tot juni 1998 - herhaaldelijk met elkaar gesproken over een fusie of een samenvoeging van de baggeractiviteiten. Mocht dat overleg mislukken, dan zouden ze daarna achttien maanden van elkaar afblijven.

Volgens Boskalis waren de onderhandelingen al in juni 1998 afgelopen en werd er daarna alleen gepraat. Volgens HBG werd er tot juni 1999 onderhandeld. Volgens de rechter is er tot 12 november 1998 onderhandeld, de laatste bijeenkomst waar de volledige raden van bestuur van beide bedrijven aanwezig waren. Daarna was er alleen nog contact tussen de bestuursvoorzitters. ,,Het komt daarom redelijk voor om de gang van zaken zo uit te leggen dat kort na 12 november 1998 de onderhandelingen als beëindigd dienen te worden beschouwd, ook al bleven de partijen daarna nog enige tijd met elkaar in gesprek'', aldus het vonnis.

Bestuursvoorzitter J. Veraart van HBG was tevreden over de ,,rustpauze'' die HBG nu krijgt. Hij is nog steeds bereid om met Boskalis te praten over samenwerking volgens het bestuursmodel dat HBG nu ook hanteert. ,,Boskalis weet waar het verschil in inzicht zit.''