Pik het niet!

Een echte Amerikaanse pik is besneden, zeggen de voorstanders. Het is je reinste verminking en het wachten is op een grote rechtszaak, zeggen de tegenstanders.

De Verenigde Staten hebben van alle landen ter wereld het grootste aantal besneden mannen binnen de landsgrenzen, namelijk 90 miljoen. Besnijdenis is de norm. Het grote aantal besnijdenissen in de VS heeft nauwelijks met religie te maken. Zoals bekend is het besnijdenisritueel, het weghalen van de voorhuid, gangbaar onder joden en moslims. Dat zou echter maar ongeveer 5 procent van de Amerikanen zijn, terwijl de ongeveer negentig miljoen overeenkomen met 60 tot 70 procent van alle Amerikanen.

,,Je laten besnijden is een soort van burgerlijke religie voor Amerikanen'', zegt Richard DeSeabra, die jarenlang actie gevoerd heeft tegen besnijdenis. ,,Men ontleent er zijn identiteit aan. Vaders beslissen dat hun zonen er net zo uit moet zien als zij en zo blijft het gebruik in stand. Ik heb wel eens iemand die besneden was horen zeggen: `Ik heb een echte Amerikaanse pik.' ''

Volgens DeSeabra loopt het aantal besnijdenissen in de VS wel terug, maar dat is om financiële redenen. Het kost ongeveer 200 dollar en lang niet alle verzekeringen vergoeden de ingreep. Het zijn dus vooral armere Amerikanen die besnijdenis maar laten zitten. ,,In de voorsteden zijn praktisch alle blanke Amerikanen besneden'', meent Geoffrey Falk, een arts die verbonden is aan de CIRP (Circumcision Information en Resource Pages), een Internetsite (www.cirp.org). Betrouwbare cijfers zijn er niet omdat er geen onderzoek naar is gedaan.

Besnijdenis in de VS is een overblijfsel van Victoriaanse tijden toen masturbatie werd gekoppeld aan allerlei ziektes, zoals tuberculose en blindheid. Er was omstreeks 1850 volgens sommige artsen nauwelijks een ziekte die niet het gevolg was van onanie. Besnijdenis was bedoeld als remedie tegen masturbatie, niet alleen bij jongens maar ook bij meisjes. Door het weghalen van de voorhuid bij jongens en het behandelen van de clitoris met carbolzuur moest alle zelfbevlekking in de kiem worden gesmoord.

De gewoonte waaierde uit over alle Angelsaksische landen. Ook in Groot-Brittannië, Canada, Australië en Nieuw Zeeland was besnijden tot de Tweede Wereldoorlog heel gebruikelijk. In de meeste landen hielden artsen eind jaren veertig op met besnijdenis, omdat de reden ervan wetenschappelijk absurd geworden was. In de VS bleef het wonder boven wonder in stand. Er zijn omstreeks 1900 en daarna ook duizenden meisjes en vrouwen besneden. Dat is echter veel minder wijdverbreid gebeurd dan onder mannen.

Het besnijden van de penis vermindert het seksueel genot en kan veel irritatie geven. De ingreep zelf brengt risico's met zich mee zoals bloedverlies en ernstiger schade. Bovendien hebben baby's pijn als ze worden besneden terwijl er medisch geen enkele reden is om hun voorhuid weg te halen.

,,Besnijdenis is een praktijk waar in de VS voortdurend een rechtvaardiging voor werd gevonden'', aldus DeSeabra. ,,Eerst was het om blindheid door masturbatie te voorkomen, daarna omdat de voorhuid een brandhaard van bacteriegroei was, daarna omdat het peniskanker zou veroorzaken en recenter zijn geslachtsziekten en aids in verband gebracht met de aanwezigheid van de voorhuid – en het is allemaal onhoudbaar gebleken.'' DeSeabra zegt wel te weten waarom de medische praktijk ermee doorgaat. ,,Als men nu erkent dat besnijdenis nergens voor dient hebben generaties artsen bloed aan hun handen.''

DeSeabra en Falk denken allebei dat de besnijdenispraktijk in de VS zal worden teruggedrongen door een grote rechtszaak waarin de klagers schadevergoeding eisen omdat artsen een chirurgische ingreep hebben verricht waarvan ze wisten dat die medisch niet noodzakelijk was. Na actievoeren van DeSeabra heeft de Amerikaanse beroepsorganisatie van kinderartsen (American Academy of Pediatrics) vorig jaar een verklaring aangenomen waarin ze zich neutraal opstelt ten aanzien van besnijdenis. Daar moest jaren voor worden gevochten. In bijna alle Amerikaanse ziekenhuizen gaat het besnijden gewoon door. Er wordt geen druk uitgeoefend op ouders om hun zoontjes te laten besnijden maar er wordt ook zeker niet verteld dat het nergens voor nodig is.