Nigeria laat beslag leggen op beelden TEFAF

Nigeria heeft door zijn ambassade in Den Haag conservatoir beslag laten leggen op vijf beelden die op de kunstbeurs TEFAF in Maastricht te koop worden aangeboden. Het gaat om terracotta voorouderbeelden uit de Nok-cultuur die dateren van 500 voor tot 500 na Christus. Volgens een woordvoerder van de ambassade zijn de kunstwerken Nigeria uit gesmokkeld. Conservatoir beslag betekent dat de beelden voorlopig niet kunnen worden verhandeld. De kunstwerken zijn tijdelijk opgeslagen in het Bonnefantenmuseum in Maastricht in afwachting van verder onderzoek, aldus de TEFAF. ,,Het zijn schatten van Nigeria die nooit het land hadden mogen verlaten'', aldus een woordvoerder van de ambassade. ,,Wij zijn ervan overtuigd dat de beelden zijn gestolen.''

,,Wij hebben de CRI en het Art Loss Register in Amsterdam benaderd en daar was geen informatie. Wat moeten wij verder doen?'' vraagt D. Aronson van de TEFAF zich af. Hij heeft de leiding over de ruim honderd deskundigen die de echtheid en herkomst van de aangeboden kunstwerken op de TEFAF heeft onderzocht. ,,Er is geen aangifte gedaan, ook internationaal niet. Justitie is er ook niet mee bezig. Het is voorlopig een civiele kwestie'', zegt Aronson. ,,Nigeria moet nu met bewijzen komen dat de beelden inderdaad gestolen zijn''. (ANP)