Nieuwe economie rukt nu in VS ook op in bowling

De `nieuwe economie' rukt steeds verder op in de sport. Rijdt in de Formule 1 autosport Jos Verstappen rond met Internetbedrijf Lost Boys en telecombedrijf Orange op de auto, binnenkort maakt de hightech-wereld ook zijn opwachting in de bowlingsport.

Drie informatietechnologie- of IT-miljonairs hebben de noodlijdende Amerikaanse bowlingbond PBA overgenomen, zo meldde gisteren de televisiezender CNN. De nieuwe eigenaars zijn de voormalige vice-president van Microsoft Chris Peters, RealNetworks-topman Rob Glaser en Mike Slade, een voormalig discipel van Microsoft-oprichter Paul Allen.

Samen willen ze de bowlingsport weer voor het voetlicht brengen. De bijna drieduizend leden tellende Professional Bowlers Association zit al enkele jaren in het slop doordat mediaconcern ABC in 1996 plotsklaps een uit 1964 daterend televisiecontract opzegde. Daardoor is inmiddels een miljoenenschuld ontstaan. Prijzengeld kon daardoor al enige tijd niet meer worden uitbetaald.

Chris Peters is geen onbekende voor de bowlingpins. In 1998 verliet hij onverwacht Microsoft om zich helemaal te gaan toeleggen op professioneel bowlen. Die carrière is echter niet zo succesvol geworden als gehoopt. Nu waagt hij zich op een andere manier in de sport: als eigenaar. Hij noemde gisteren de Amerikaanse bowlingcompetitie een `ruwe diamant' die vooral meer marketing behoeft.

Peters is een van de vele Microsoft-miljonairs die in de jaren negentig de softwaregigant in Redmond verliet. Velen waren `volgevreten' doordat zij profiteerden van de almaar oplopende beurskoers van hun concern.

Zij besloten zich toe te leggen op liefhebberijen. Microsoft-oprichter Paul Allen, goede vriend van Bill Gates, is bijvoorbeeld eigenaar van de footballclub Seattle Seahawks en basketbalvereniging Portland Trailblazers.

(ANP)