Nieuw agentschap voert veel extra controles op doping uit

Het nieuwe internationale agentschap tegen doping in de sport WADA zal in de vijf maanden voor de Olympische Spelen van Sydney ongeveer 2.500 onaangekondigde tests laten uitvoeren. Dat heeft het bureau gisteren in Lausanne aangekondigd. De kosten van deze tests bedragen acht miljoen dollar.

Inclusief de tests, die de nationale federaties zullen uitvoeren, is het aantal controles buiten de wedstrijden toegenomen tot 5.000. Volgens de voorzitter van WADA, het Canadese IOC-lid Dick Pound, betekent dat dat één op de twee olympische deelnemers onverwachts zullen worden getest. Maar dat is slechts een gemiddelde. Het gebeurt regelmatig dat bepaalde sporters meerdere keren worden gecontroleerd.

IOC-lid Hein Verbruggen, die zitting heeft in het voorlopige bestuur van WADA, waarschuwde gisteren dat er geen heksenjacht mag ontstaan. Volgens de Nederlander kan één sporter ook te vaak worden gestoord door de `vliegende' controleurs van de verschillende instanties, die dopingtests mogen uitvoeren. ,,We staan op het punt om door te slaan'', vindt Verbruggen. Oud-schaatser Johann Olav Koss is één van de collega's van Verbruggen binnen het WADA-bestuur.

Een andere IOC-vertegenwoordiger Arne Ljungqvist, tevens een vooraanstaand lid van de medische commissie van het IOC, sprak in Lausanne zijn zorg uit over het uitblijven van een afdoende controle voor het gebruik van het verboden eiwithormoon EPO. De Zweed verwacht niet dat er nog voor de Olympische Spelen een oplossing zal worden gevonden.

De medische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA is van mening dat een teveel van het spierversterkende hormoon nandrolon in de urine van een sporter wel degelijk moet worden beschouwen als doping. Volgens het college moet onveranderd een grens van twee nanogram worden gehanteerd. Een Zwitsers onderzoek onder 148 voetballers had uitgewezen dat stress en inspanning de productie van het lichaamseigen hormoon gemakkelijk tot boven de toegestane waarde konden opjagen.