MUZIEK

Messiaen

De opera Saint Francois d'Assise in drie bedrijven en acht taferelen van Olivier Messiaen wordt 25 maart van 14u tot 21u in het Amsterdamse Concertgebouw tijdens een extra concert in de Matinee op de Vrije Zaterdag olv Reinbert de Leeuw concertant uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor, het Kölner Runfunkchor en zeven solisten. Het evenement wordt bijgewoond door Yvonne Loriod, de weduwe van Messiaen.

Bach

Het Combattimento Consort Amsterdam, het Radio Kamerorkest en Cappella Amsterdam treden 26 maart op in het Utrechtse muziekcentrum Vredenburg op een `Dag van Bach', die duurt van 13u30 tot 17u. Op het programma oa delen uit Das musikalische Opfer, de Orkestsuite nr 4, het Concert voor twee violen en de cantate Was mir behagt BWV 208. In de foyers klinkt tijdens de pauzes wereldlijke Bachmuziek.

De door Ton Koopman gereconstrueerde versie van Bachs Markus Passion wordt door Amsterdam Baroque Orchestra & Choir 24 maart 20u15 uitgevoerd in muziekcentrum Vredenburg in Utrecht (uitverkocht) en 28 maart 19u30 in het Amsterdamse Concertgebouw. Ton Koopman dirigeert, Christoph Prégardien, Peter kooy, Sibylla Rbens, Bernhard Landauer, Paul Agnew en Klaus Mertens zijn de solisten.

Het Holland Boys Choir, dat olv Pieter Jan Leusink cantates van Bach opneemt voor de Bach-editie van drogisterijketen Kruidvat, is ook live te beluisteren in Bachs Matthäus Passion, begeleid door het Netherland Bach Collegium en met solisten als Knut Schoch, Bas Ramselaar en Joannette Zomer. 28 maart 19u Jeruzalem Kerk Emmeloord; 30 maart 19u Broerekerk Zwolle; 1 april 18u30 St. Jacobskerk Den Bosch; 3 april 19u Grote Kerk Elburg; 5 april 19u30 Concertgebouw Amsterdam; 7 april 19u30 De Tamboer Hoogeveen.

Op 1 april 20u vindt in de Oud-Katholieke Kerk 't Zand 13, Amersfoort, een Doe het zelf-concert plaats waarbij het `publiek' zelf olv Pauline van Hulst en Paul Delcour muziek van Bach instudeert en uitvoert. Voor muziek wordt gezorgd, zelf een lessenaar meenemen. Inl 033-4944522.

Apituley

De altvioliste Esther Apituley speelt mmv de violist Peter Brunt op 30 maart 20u30 het recital De dans van de altviool in de Amstelkerk in Amsterdam met muziek van Hindemith, Horsthuis, Loevendie, Mozart, Schnittke, Strawinsky en Martinu.

Wayne Horvitz Four Plus One Ensemble

Toetsenspeler Wayne Horvitz maakt met deze groep zonder bas en drums nieuwe muziek met een laag geluidsvolume. De vier zijn Reggie Watts (toetsen), Tucker Martine (electronica), Julian Priester (trombone) en Eyvind Kang (viool), de laatste twee geleend van gitarist Bill Frisell. 23 maart BIMhuis Amsterdam, 25 maart Nighttown Rotterdam.

Mark Dresser

Een formidabele contrabassist, zowel strijkend als plukkend. Met zijn Modular Ensemble waarin vijf strijkers onder wie celliste Marie Uitti: 24 maart De Singel Antwerpen, 25 maart BIMhuis Amsterdam. Met slechts twee leden van dit ensemble, pianist Denman Maroney en fluitist Matthias Ziegler: 26 maart De Werf Brugge (B).