Lazio Roma na zege in Londen groepswinnaar

Lazio Roma heeft niets aan het toeval overgelaten. De Italiaanse club had tegen Chelsea niet genoeg aan gelijkspel gehad wanneer Feyenoord van Olympique Marseille zou hebben gewonnen. Maar Lazio won gisteren het bij vlagen keiharde duel in Londen met 2-1 en ging als poulewinnaar over naar de kwartfinale. Chelsea werd tweede.

,,Ik heb mijn spelers gevraagd om de wedstrijd van hun leven te spelen. En dat hebben ze gedaan'', verklaarde Lazio-trainer Eriksson na afloop. Lazio is de eerste ploeg in de geschiedenis van het Europese voetbal die een wedstrijd op het veld van Chelsea heeft gewonnen. Sinds 1958 was de Londense club 34 duels ongeslagen gebleven.

Chelsea, dat met elf buitenlanders aan de wedstrijd begon, kwam in de eerste helft nog wel op voorsprong door een fraai afstandschot van de Uruguayaan Poyet. Met die stand zou Feyenoord in Marseille genoeg hebben gehad aan een gelijkspel om verder te komen. ,,Maar ook toen maakte ik me geen zorgen over de afloop. Ik wist dat we nog kansen zou krijgen'', zei Eriksson.

De Zweedse trainer kreeg gelijk. Eerst maakte Inzaghi na negen minuten gelijk – Chelsea protesteerde voor vermeend buitenspel – en twaalf minuten later zette Mihaljovic Lazio met een bekeken vrije trap op voorsprong, de bal verdween met een fraaie boog achter in het doel. Oud-Feyenoorddoelman De Goey was in beide situaties kansloos in het doel van Chelsea. De thuisploeg probeerde daarna, opgezweept door het publiek, nog terug te komen.

Een gelijkspel zou Chelsea de koppositie in de poule hebben opgeleverd. Maar ook toen Lazio-verdediger Couto zes minuten voor tijd met zijn tweede gele kaart uit het veld werd gestuurd, slaagde Chelsea er niet meer in door de Italiaanse defensie heen te komen. De Roemeen Petrescu was wel heel dicht bij de gelijkmaker. Zijn inzet werd op curieuze wijze door Negro van de doellijn gegleden. Verliezend trainer Vialli zei in de kwartfinale het liefst niet Manchester United te willen tegenkomen.

In de andere poule, waarin gisteravond de laatste speelronde werd gespeeld, plaatste Real Madrid zich als tweede voor de kwartfinale. Bayern München was al zeker van de eerste plaats. Met een halve B-ploeg verloor de Duitse club zijn laatste wedstrijd bij Dynamo Kiev met 2-0. Oud-Feyenoorder Demetradze maakte één van de twee doelpunten.

Door de uitslag in Kiev was Real genoodzaakt te winnen. Dat deden de Spanjaarden in en tegen het uitgeschakelde Rosenborg met grote moeite. Spits Raùl zorgde al na drie minuten voor een voorsprong. Maar daarna kwamen de bezoekers regelmatig in de problemen. Real moest zelfs met tien man spelen. Een half uur voor het einde werd Guti weggestuurd. Toch bleef het 1-0. Het was het vijfde verlies op rij voor Rosenborg.

De tweede ronde van de Champions League is daarmee ten einde. Het toernooi gaat nu verder met een knock-outsysteem. Voor de kwartfinale hebben de volgende acht ploegen zich geplaatst: Barcelona, Porto, Manchester United, Valencia, Bayern München, Real Madrid, Lazio Roma en Chelsea. De loting is morgenmiddag op het UEFA-hoofdkwartier in het Zwitserse Nyon. Alle vier de poulewinnaars treffen in de kwartfinale een nummer twee.