Kids World

Het zijn geen gewone landen, waar je bij Kids World naar toe kan reizen: Avonturenland, Showland, Glamourland, Sportland, KinderNetland, Speelgoedland, Luilekkerland en Multimedialand. Ze lijken leuk èn het prettige is dat ze allemaal in de jaarbeurs in Utrecht liggen, dichtbij dus.

Voor kinderen van 3 t/m 12 jaar is er van 24 t/m 26 maart in al die landen van alles georganiseerd. Zo kunnen ze in Glamourland naar een cosmetics-saloon en treden er popgroepen op als Sunclub, all of Us, Wow, Ken D, 2Fout en Soca Boys. Sportland staat in het teken van het Europees Kampioenschap Voetbal met een levensgroot voetbalspel en ook kunnen bezoekers op de foto met `het Nederlands elftal'. Alles op het gebied van de nieuwste rage Pokémon is in Speelgoedland te vinden en elke dag is er vier keer een showprogramma met Bassie & Adriaan, Ernst & Bobbie, Kinno, de Smurfen en Toy Box.

*Kids World 2000 van 24 t/m 26 maart van 9-17u30 in de Jaarbeurs, Jaarbeursplein, Utrecht. Toegang is ƒ22,50.

Inl 030-2955452.

Miniaturen

In het Arnhems Historisch Museum is al weer een tijdje de expositie `Al's Werelds goed, is Poppegoed' te zien met allemaal miniatuurzilver en -porselein. Wil je zelf ook wel een priegelen met zilverdraad of -papier om een kleine koets, theepotje of hondje te maken dan is er zaterdag 25 maart van 14-16u voor kinderen van 6 tot 12 jaar een workshop. Eerst wordt een rondleiding over de tentoonstelling gemaakt en daarna gaan de kinderen zelf aan de slag.

*Workshop voor kinderen van 6 tot 12 jaar op za 25 maart van 14-16u waar miniaturen van zilverdraad en -papier worden gemakt. Kosten 10, opgeven 026-3512431.

Cyber Art

Leerlingen van het Haags Montessori Museum hebben voor het eerste in hun leven Cyber Art gemaakt en die schilderingen, tekeningen en prenten zijn nog tot en met 21 mei te bezichtigen in het Haags Gemeentemuseum. Als inspiratie hebben ze eerst de tentoonstelling van het Hollands landschap door Jan Hendrik Weissenbruch (1824-1903) bekeken. Elke zondag staan er steeds twee leerlingen om leeftijdsgenoten en andere museumbezoekers van 13-16u via computers wegwijs te maken in de virtuele wereld van Cyber Art (behalve op 23 en 30 april) en zo toegang te krijgen tot het Cyber Art virtuele museum.

*Cybert Art door leerlingen van het Haags Montessori Lyceum in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 412, Den Haag elke zo van 13-16u t/m 21 mei (behalve 23 en 30 april). Het museum is open van di-zo van 11-17u. Toegang leerlingen van 13 t/m 18 jaar 5, begeleidende docenten gratis. Ook is er informatie te vinden op: http://www.hml.nl/CyberArt. Inl 070-3381111.

Plonsfeest

Professor Plons springt een gat in de lucht. Tenminste als je hem goed gemaakt hebt. Eerst moet de trekpop worden ingekleurd, dan worden het lijf, de armen en benen uitgeknipt en met splitpennen aan het lijf vastgemaakt. Als laatste worden de armen en benen met een touw aan elkaar geknoopt. Zondag 26 maart organiseert het Maritiem Museum voor kinderen tussen 4 en 12 jaar een groot Plons-feest. De `leukste en slimste' professor van Nederland is tussen 13 en 16u in het museum en behalve het maken van de Plonstrekpop kunnen kinderen ook allerlei zaken ontdekken die iets met schepen en met scheepvaart te maken hebben zoals over drijven en zinken, magnetisme, voortstuwing en windkracht. Op het buitenterras van het museum staat een hijskraan om containers te verplaatsen en door een echte periscoop kan de omgeving worden bekeken.

*Plonsfeest voor kinderen tussen 4 en 12 jaar van 13-16u op zo 26 maart in het Maritiem Museum, Leuvehaven 1, Rotterdam. Toegang kinderen van 4 tot 16 jaar 4, daarboven 7,50 MJK en kinderen tot 4 jaar gratis. De trekpop kost 1,50. Inl 010-4132680.

Dichten

Het VSB Poëzie Fonds, Schrijven en De Rode Hoed hebben een dichthulp voor dichters van 8 t/m 12 jaar op cd gezet. Deze cd - met een swingend gedicht op muziek - is gratis af te halen in de bibliotheek of bij een kinderboekwinkel. Op de cd hoor je hoe je een gedicht moet maken. Maar sommige kinderen hebben die cd helemaal niet nodig om mee te doen aan de wedstrijd VSB Jong Dichttalent 2000. Alles mag en het gedicht hoeft niet te rijmen; de enige regel is dat het moet gaan over een dichtbundel die is genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2000 en bij de bibliotheek vind je daar allerlei informatie over. Stuur je gedicht vóór 3 april naar: VSB Jong Dichttalent, Herengracht 495, 1017 BT Amsterdam.

*Hoe schrijf ik een gedicht? Gratis cd voor kinderen van 8 t/m 12 jaar verkrijgbaar bij bibliotheken en kinderboekwinkels. Gedichten voor de Jong Dichttalentwedstrijd t/m 3 april sturen naar: VSB Jong Dichttalent, Herengracht 495, 1017 BT Amsterdam. Inl ook www.xs4all.nl/~schryven of www.de.rode.hoed.nl of emailen schryvebn@xs4all.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: Tonny Schoemaker