Internationaal

LONDEN

Londen kwam vanmorgen nog bij van de succesvolle verkoop door twee zakenbanken van een enorme pluk aandelen Vodafone gisteren. De waarde van het pakket is met 3,2 miljard pond, een absoluut record. Nadat Vodafone gisteren flink onderuit ging - hoewel het verlies gezien de plaatsing van het enorme aandelenpakket flink meeviel - was het vanmorgen stabiel. Op de rest van de Londense beurs gebeurde weinig, behalve dat BP Amoco en Shell terugmoesten op de dreiging van de VS aan OPEC-landen om financiële hulp in te snoeren als zij hun olieproductie niet verhogen. De FTSE-index was 0,7 procent lager op 6565 punten.

FRANKFURT

BMW bleef op de beurs van Frankfurt dalen, ditmaal met 1,4 procent op basis van de Britse weerstand tegen de manier waarop Rover daar is verkocht aan een financieringsmaatschappij. Mobilcom leverde in na 15 procent te zijn gestegen deze week als gevolg van het plan van France telecom om 28,5 procent van de aandelen te kopen. De DAX-index was 1,2 procent lager op 7713 punten.

PARIJS

Opmerkelijk genoeg kon Parijs, dat de laatste tijd zeer gevoelig is voor de richting van de Amerikaanse Nasdaq-index, vanmorgen niet profiteren van de stijging van die index met 3,25 procent gisteravond. De handel had er ook geen verklaring voor. 36 aandelen daalden, een bleef onveranderd en 3 wisten er maar te stijgen in de CAC-40 index die 0,8 procent lager stond op 6227 punten.

TOKIO

De handel op de effectenbeurs van Tokio werd vanmorgen afgesloten met een klein verlies. Het Nikkei-gemiddelde zakte met 28,99 punten (0,15 procent) tot 19.704,60 punten. De andere beurzen in Azië waren overwegend lager. Zo daalden in Zuid-Korea de aandelenkoersen met gemiddeld 1,7 procent. Hongkong was aan het eind van de handel de uitzondering met een winst van bijna 1 procent. De Australische aandelen deden het bijna 1 procent slechter dan woensdag.

NEW YORK

De Nasdaq floreerde gisteravond op Wall Street. De index waarin vooral technologiefondsen zijn opgenomen, steeg 3,24 procent tot 4864,50 punten. Het Dow Jones-gemiddelde kon dit it-geweld niet bijbenen. De Dow leverde 40,64 (0,37 procent) in en eindigde op 10866,70 punten.

De technologiekoorts zette zich ook in de Dow Jones voort. Tot de stijgers behoorden fondsen als Intel (+4 procent) en Hewlett Packard (+3). Op de Nasdaq presteerden internetbedrijven eGain en Network Appliance uitstekend. eGain steeg 19 procent, Network Appliance 11 procent.