Hoffman neemt sprinters beet

De sprinters dachten gisteren de semi-klassieker Dwars door Vlaanderen te kunnen winnen, maar ze hadden niet gerekend op Tristan Hoffman. De Nederlandse wielrenner van de kleine Jack & Jones-formatie verraste hen door in de laatste kilometer het peloton te ontvluchten en de zege voor zich op te eisen.

Het was de tweede keer in zijn loopbaan dat Hoffman deze wedstrijd op zijn naam schreef. Eerder gebeurde dat in 1996. Hoffman kende de aankomst in Waregem goed. Hij had zich vooraf al voorgenomen in de laatste bocht de buitenkant te kiezen. ,,Het loopt daar iets naar beneden, zodat je snelheid kan maken'', legde hij naderhand uit. Hoffman kwam twintig meter los van de rest en dat bleek genoeg.

Lange tijd was er een kopgroep van acht renners, met daarin de Nederlander Maarten den Bakker, Kees Jeurissen en Miguel van Kessel. Na de beklimming van de Oude Kwaremont kwam het tot een hergroepering, waarna een peloton van 33 coureurs overbleef. Achter winnaar Hoffman vonden er ongeregeldheden plaats in de sprint om de tweede plaats.

Andrei Tsjmil deelde een elleboogstoot uit aan Jo Planckaert. Hij werd daarvoor direct gestraft. Tsjmil viel en sleepte in die val ploeggenoot Mario Aerts, Sergei Ivanov en Mario Klier mee. De schade bleef beperkt tot schaafwonden. De Belg Peter van Petegem won uiteindelijk de sprint. De wedstrijdleiding oordeelde dat de actie van Tsjmil onrechtmatig was en diskwalificeerde de coureur. Het verweer van de renner dat Planckaert hem aan het zadel had getrokken, veranderde niets aan dat besluit.

In de Catalaanse Week was het weer raak voor de Duitser Erik Zabel. De winnaar van Milaan-SanRemo van afgelopen zaterdag was de beste in de massasprint. Het was alweer de zevende overwinning van de Duitser in dit seizoen. De Spanjaard Javier Pascual Rodriguez behield de leiding in het klassement. De Nederlander Michael Boogerd staat op de zesde plaats op vier seconden.