Hoe echt is Dolly Parton?

Countryster Dolly Parton (54) was tien jaar toen haar eerste single uitkwam. Inmiddels is de platinablonde zangeres honderden zelfgecomponeerde liedjes verder over doodgeboren kinderen, dronken vaders en verloren liefdes. Er werden wereldwijd meer dan vijftig miljoen platen van haar verkocht en ze speelde in verschillende succesvolle films zoals 9 to 5.

Met het vele geld dat ze verdiende, opende ze haar eigen pretpark Dollywood in Tennessee, de staat waarin ze opgroeide. Hier zijn Dolly Parton-poppen te koop en prijkt haar uitbundige verschijning op porselein, ansichtkaarten en in de gokautomaten. Het ouderlijk huis waar ze, zo benadrukt ze steeds weer, in grote armoede leefde, is er nagebouwd.

Met Dollywood ging een meisjesdroom in vervulling, zo vertelt Parton in de documentaire Diamond in a Rhinestone world. ,,Toen ik voor het eerst naar Hollywood ging en het bord met Hollywood in de heuvels zag liggen, droomde ik er altijd van dat de `H' in een `D' zou veranderen.''

Ze vertelt hoe ze als gelovige tiener naar Nashville trok en ontdekt werd door countryzanger Wagoner Porter die destijds het best bekeken countryprogramma presenteerde. Dolly Parton wilde altijd al een ster worden. ,,Maar ik had meer lef dan talent'', relativeert ze met kenmerkende zelfspot.

Fans die talloze websites aan haar hebben gewijd noemen een andere reden voor de populariteit. ,,Ze is de ultieme contradictie'', zegt fan `Diabolique'. ,,Aan de binnenkant down to earth, aan de buitenkant totaal nep, met haar make-up, strakke kleding en pruiken.'' In de documentaire komen de twee kanten goed naar voren.

Zo gaat Parton op de foto met fans. Hoe extreem haar uiterlijk is, blijkt eens te meer. De bewonderaars dragen spijkerbroek of trainingspak, Dolly een uitzinnige jurk met laag decolleté. Haar borsten floepen er bijna uit. Haar gezicht is dankzij plastische chirurgie bijna onecht. Ze zegt later over haar verschijning: ,,Ik zou nooit naar buiten gaan zonder make-up en gekapt haar, zonder eruit te zien als mensen verwachten dat Dolly Parton eruitziet.''

De documentaire gaat eveneens uitgebreid in op de vrijgevigheid van de zangeres. Ze betaalt collegegeld voor neefjes en nichtjes die bovendien een auto krijgen als ze hun eindexamen hebben gehaald. Haar beruchte zakelijkheid komt ook aan de orde. ,,Ze heeft over alles de controle'', vertelt een medewerker van platenmaatschappij Decca ,,tot het hoesontwerp aan toe''. Familieleden – die veelal voor Parton werken – en collega's roemen haar betrokkenheid en oprechtheid. Actrice Jane Fonda, die in 1980 met haar werkte in de film 9 to 5 krijgt er zelfs nog tranen van in haar ogen.

Toch blijf je je afvragen hoe echt Parton nou eigenlijk is. Zeker wanneer haar nicht zegt: ,,Of ze nou op het toneel is of niet, ze blijft altijd dezelfde.'' Tijdens optredens blijkt ze immers een en al show.

Het Uur van de Wolf: Dolly Parton, Diamond in a Rhinestone World, Ned.3, 23.25-0.16u.