Golfsucces Van Basten

Marco van Basten maakt volgende week zondag zijn debuut in de eredivisie van het Nederlandse golf. De voormalige topvoetballer heeft zich gekwalificeerd voor het eerste team van de Noordwijkse Golfclub dat uitkomt in de hoofdklasse.

Van Basten heeft zich na zijn voetballoopbaan hartstochtelijk op golf gestort. Hij speelt bijna dagelijks en heeft een respectabele handicap van 3.4. In een reeks kwalificatiewedstrijden op de Noordwijkse speelde Van Basten zo sterk dat hij een van de zes beschikbare plaatsen afdwong in het eerste team.

Volgens Micheal Vogel, meervoudig Nederlands amateurkampioen en teamgenoot van Van Basten bij Noordwijk, is de Europees voetballer van weleer bezeten van golf. ,,Hij doet niet zo heel veel anders. Marco heeft de mentaliteit van een topsporter, traint veel, heeft balgevoel en dan word je automatisch een goede golfer.''

Vogel denkt niet dat Van Basten de komende jaren deel zal gaan uitmaken van de absolute top van het Nederlandse amateurgolf. ,,Daarvoor is hij toch een paar jaar te laat begonnen. Ik zie hem echt niet een nationaal kampioenschap op zijn naam schrijven, dat beseft hij zelf trouwens beter dan wie ook.''

Volgens Vogel is dat ook niet het doel van Van Basten. ,,Ik denk dat Marco wel ongeveer aan de top van zijn ambitieniveau zit. Hij wil op hoog niveau golfen, maar wel voor zijn plezier en zonder daarbij lastig gevallen te worden. Ik hoop dat hij de kans daartoe krijgt en dat hij niet bij de eerste afslag wordt opgewacht door een legertje fotografen.''

Van Basten begon met golf tijdens zijn periode bij AC Milan. Na zijn voetbalcarrière speelde hij veel in Monaco en op de banen in Cannes. Na terugkeer in Nederland werd hij lid van Golfclub Houtrak in Amsterdam. Twee jaar geleden werd Van Basten toegelaten tot de gerenommeerde Noordwijkse Golfclub. Van Basten zei vorig jaar in deze krant als mens wijzer geworden te zijn van golf. ,,In voetbal kon ik iets forceren als het tegenzat. Als het in golf niet loopt, kun je niets doen. Je moet juist rustig proberen te blijven, je fouten accepteren en hopen dat het beter zal gaan.''