Glad als een biljartlaken

Meer dan een kwart van de Nederlandse bevolking heeft een hekel aan huishoudelijke klusjes, zo bleek onlangs uit een onderzoek dat Amsterdam RAI liet uitvoeren. Strijken en schoonmaken voeren de lijst aan van verafschuwde karweitjes, maar ook stofzuigen en ramen zemen zijn niet geliefd. In ieder geval één klus, het gras maaien, kan van die lijst geschrapt worden: de maairobot RoboMow neemt die taak over.

Robots speelden tot nu toe vooral een rol in onderzoek en industrie, waar ze worden ingezet voor monotone arbeid of voor het werken met gevaarlijke stoffen. Het Israelische Friendly Machines vond echter vijf jaar geleden de tijd rijp om robots op grote schaal te introduceren in het huishouden. Het bedrijf verwacht dat het aantal `servicerobots' de komende twee jaar wereldwijd zal stijgen tot zo'n half miljoen. RoboMow is de eerste telg van een nieuwe generatie mechanische hulpen in de huishouding.

Nu is het idee van een zelfdenkende maaimachine niet nieuw. Een paar jaar geleden introduceerde Husqvarna een op zonnecellen opererende, volautomatische grazer en vorig jaar kwam dezelfde fabrikant met een elektrische variant. Maar die automower was een soort gemechaniseerde koe, die tussen lente en herfst continu het gazon op en afreed om gelijkmatig het bovenste laagje van het grasveld af te knibbelen. RoboMow is minder speeltje en meer maaier: hij heeft meer vermogen, werkt sneller en kan meer gras aan.

Maar RoboMow is wel een maaier met verstand: hij kan geheel zelfstandig opereren. Het enige dat de eigenaar moet doen is een signaaldraad aanleggen rond zijn gazon. Die draad vormt namelijk het magnetische veld waar het besturingssysteem van de RoboMow, SharpScan, op is gebaseerd. SharpScan stelt de maaier in staat haarscherp langs de rand van het bloemperk te gaan en bij het eind van het gazon om te draaien. Bovendien brengt het elektronische geheugen obstakels als bomen, vogelbadjes en tuinkabouters in kaart zodat hun een maaibehandeling bespaard blijft.

Bij een redelijk vlakke tuin maait de machine in parallelle banen. Een tuin van 200 vierkante meter is dan binnen anderhalf uur weer zo glad als een biljartlaken. Ongeveer twee keer zoveel tijd heeft RoboMow nodig voor gazons met hoogteverschillen of veel hindernissen. Hij beweegt dan in diagonalen, waardoor een Backgammon patroon ontstaat. Bij iedere struik of potplant past de maaier zijn richting aan en gaat hier net zolang mee door totdat alle grassprieten dezelfde lengte hebben. Daarna schakelt hij automatisch uit.

De robot ziet er uit als een futuristische kruising tussen een stofzuiger en een tank. Hij meet 43x108x60 cm en weegt een niet misse 55 kilo. Maar om hem te verplaatsen hoeft de eigenaar zich geen hernia te tillen. De weg van schuur naar gras en vice versa kan worden overbrugd met een afstandsbediening. Zij die toch nog zelf enige inspanning willen leveren, kunnen de maaier aan de voorkant optillen en als een koffer op wieltjes wegrollen.

De geestelijke vaders van RoboMow hebben niet alleen aan het gemak gedacht, maar ook aan het milieu. Hun uitvinding is gemaakt van recyclebaar materiaal en de accu van de geluidsarme 750 Watt elektromotor kan via het stopcontact worden opgeladen. De robot versnijdt ook nog eens het afgemaaide gras en blaast het als organische mest terug het gazon op.

RoboMow kost ƒ2.500 en lijkt voornamelijk bedoeld voor kapitaalkrachtigen met een stevige lap grond rondom het huis. Maar de gemiddelde Nederlander met de tuin ter grootte van een zakdoek hoeft niet te treuren: kleinere, goedkopere modellen bevinden zich in het prototype-stadium en zullen binnenkort in de winkel verschijnen.

En nu is het nog wachten op de stofzuigrobot die fabrikant Elektrolux beloofd heeft binnen vijf jaar op de markt te brengen.

Informatie over RoboMow is te verkrijgen bij Helthuis Tuin en Parkmachines BV: 026-4723464.