GEPRIKKELD

Rosita Bouterse (37)

Geboorteland: Suriname

Beroep: conceptontwikkelaar

in Nederland sinds: 1968

,,Ik word een beetje moe van weer zo'n allochtonenspecial in de krant. Is dat anno 2000 niet een gepasseerd station? Nederland is toch, als een soort provincie binnen Europa, al eeuwen een land dat het van zijn contacten met het buitenland en met buitenlanders moet hebben? Ik snap dan ook niet waarom het onderwerp allochtonen hier zo geproblematiseerd wordt. Je hoort steeds dat 16 procent van de allochtone bevolking werkloos is. Waarom zeg je niet dat 84 procent van hen werkt?

,,Waar ik ook nogal geprikkeld door raak, is als mensen me vragen of ik weer in Suriname ga wonen. Dat vraag ik toch ook niet aan iemand die is opgegroeid op de Veluwe en al decennia in Amsterdam woont? Ik woon hier al 23 jaar en voor mij is het geen kwestie van kiezen tussen Nederland en Suriname. Ik zie ook geen grote culturele verschillen. Waar je ook woont, iedereen houdt zich met hetzelfde bezig: wonen, werken en liefhebben. Ik doe liever iets met mijn affiniteit voor beide landen. Ik ben nu bezig een samenwerkingsproject op te zetten tussen Surinaamse meubelbou- wers en Nederlandse kunstenaars. Doel: nieuwe, verkoopbare producten te maken.''