Gematigde CAO in Duitse chemie

Werkgevers en werknemers in de Duitse chemieindustrie hebben gisteren een akkoord bereikt over een loonsverhoging van 4,2 procent in twee jaar. De gematigde loonstijging in de chemie dwingt vakbonden in andere sectoren hun looneisen naar beneden bij te stellen.

De nieuwe arbeidsovereenkomst in de chemieindustrie, die geldt voor 580.000 werknemers, is de eerste in een reeks cao-onderhandelingen in Duitsland en zal dienen als belangrijk meetpunt voor de inmiddels gestarte besprekingen in andere sectoren. De overeengekomen gematigde loonsverhoging van 4,2 procent in de chemie valt de vakbonden in andere sectoren tegen. Zij legden eerder veel hogere looneisen op tafel en vrezen nu een verslechtering van hun onderhandelingspositie.

De Duitse vakbond voor de chemische industrie begon de onderhandelingen met een looneis van 4,5 procent. Werkgevers wilden aanvankelijk niet verder gaan dan een loonstijging van 2,6 procent, volgens hen gelijk aan de gemiddelde productiviteitswinst. Beide partijen gingen in de nacht van dinsdag op woensdag uiteindelijk akkoord met een loonstijging van 2,2 procent in juni dit jaar, gevolgd door een loonsverhoging van 2 procent een jaar later.

De grote Duitse metaalvakbond IG Metall heeft scherpe kritiek geuit op het akkoord in de chemische industrie. Volgens voorzitter Klaus Zwickel ondermijnt de overeenkomst in die sector de cao-onderhandelingen in de metaalindustrie. IG Metall eist voor de 3,4 miljoen werknemers in de metaal en bouwnijverheid een loonsverhoging van 5,5 procent over twee jaar, een percentage ruim boven het akkoord in de chemische industrie. De bond ziet zich nu gedwongen een lager loonbod van de werkgevers te accepteren.

De onderhandelingen in de metaalindustrie verliepen tot nu toe stroef. De eisen van werkgevers en werknemers lagen mijlenver uiteen en beide partijen weigerden water bij de wijn te doen. IG Metall trok zich tijdelijk terug uit de onderhandelingen en wilde pas dinsdag de gesprekken met de werkgevers hervatten, maar zal zich nu opnieuw moeten buigen over de eigen looneisen.

De onderhandelingen in de chemische industrie werden na een marathonoverleg van 30 uur in de Duitse stad Bad Wildungen afgerond. Hoewel de nieuwe loonsverhoging het aanvankelijke bod van de chemische concerns overtreft, hebben economen de nieuwe cao lauwtjes ontvangen. Zij vrezen dat de hogere lonen zullen leiden tot een verdere toename van de werkloosheid. Vorig jaar bedroeg de loonstijging in de chemieindustrie 3,1 procent na een eis van 5,5 procent.

De loonsverhoging in de chemie overstijgt de inflatie in Duitsland, die in februari met 1,8 procent toenam. In de nieuwe cao, die loopt tot februari 2002, zijn de regels omtrent deeltijdwerk verder aangescherpt. Werknemers kunnen nu vanaf 58 jaar parttime gaan werken, een jaar eerder dan tot nu toe. Ook kunnen werknemers eerder met pensioen. De afspraken over deeltijdwerk moeten de werkloosheid de komende jaren terugdringen en banen creëren voor jongeren.