GALERIE

Mirjam Kuitenbrouwer

Schilderkunst en fotografie smelten samen in het werk van Mirjam Kuitenbrouwer. Foto's van stijlvolle interieurs worden door de kunstenaar uitgeknipt en op het paneel geplakt. Met acrylverf schildert ze vervolgens egale kleurvlakken rondom de fotografische afbeeldingen. Zo ontstaan vreemde perspectivische vervormingen en verrassende doorkijkjes. T/m 19 april in Galerie Van Wijngaarden, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Harmen Brethouwer

De objecten van Harmen Brethouwer zijn gebaseerd op steeds dezelfde twee archetypische vormen: het vierkant en de conische vorm. Deze basisvormen werkt hij vervolgens uit in series met een thema. Eerder maakte Brethouwer een serie chinoiserieën. Voor zijn laatste serie richtte hij zich op de periode van de Art Deco. In Galerie de Expeditie zijn vijf werken te zien die, net als in de Art Deco, gemaakt zijn van exclusieve materialen als vissenhuid, parelmoer en coromandel en gekenmerkt worden door verfijnd vakmanschap. T/m 8 april, Leliegracht 47, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Masahiko Kuwahara

Samen met o.a. Mariko Mori wordt de Japanse kunstenaar Masahiko Kuwahara gerekend tot de New Pop, een beweging die begin jaren negentig opkwam in Japan. De expositie Beautiful Dream geeft een overzicht van zijn werk van de afgelopen vijf jaar. Kuwahara schildert in een naïeve stijl die doet denken aan de manga strips. Afgedankte speelgoedbeesten spelen vaak de hoofdrol in zijn sombere schilderijen. T/m 8 april bij Canvas International Art, Lijnbaansgracht 319, Amsterdam. Wo t/m za 14-18u.

Kims Bedroom

Kim Gordon kreeg wereldwijd bekendheid als bandlid van de populaire rockgroep Sonic Youth. Daarnaast produceert ze een kledinglijn en regisseerde ze videoclips. In Kims Bedroom, de tentoonstelling die ze samenstelde voor Mu Art Foundation, heeft Gordon een persoonlijke wereld gecreëerd waarin beeldende kunst, fotografie, film, video, mode en muziek samenkomen. De kunstenaars die ze uitnodigde, onder wie Sadie Benning, Tony Oursler en Raymond Pettibon, bewegen zich op de snijvlakken van deze disciplines. T/m 24 april in De Witte Dame, Emmasingel 20, Eindhoven. Ma t/m vr 10-18u, za 11-17u, zo 13-17u.

En verder

Schilderijen van Margot de Jager t/m 20 april in Galerie Oele, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam; Tiong Ang t/m 19 april bij Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam; schilderijen van Moyna Flannigan en Chantal Joffe t/m 15 april in Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; tekeningen en etsen van Anton Heyboer t/m 23 april in Galerie De Bleeker, Bleekersvaartweg 18, Heemstede.