Feyenoorders missen kracht en kwaliteit

Uiteindelijk heeft Feyenoord het toch moeten afleggen tegen de macht van het geld. De Rotterdamse ploeg was met een begroting van nog geen zestig miljoen gulden een buitenbeentje geweest bij de laatste acht van de Champions League. In de top-20 van de rijkste Europese clubs, die wordt aangevoerd door Manchester United met Barcelona als tweede, telt een voetbalclub met een budget van onder de honderd miljoen gulden niet mee.

Geheel volgens de logica van die koele cijfertjes versperde Lazio Roma, achtste in het rijtje der kapitaalkrachtigen, het elftal van trainer Beenhakker de weg naar de kwartfinales. De Italianen, die werken met een begroting van zo'n 170 miljoen gulden, wonnen de laatste groepswedstrijd in Londen van Chelsea. Het gelijkspel van Feyenoord bij Olympique Marseille (0-0) deed er daardoor niet meer toe.

De Nederlandse landskampioen nam kleurloos afscheid van de Champions League. In het sfeerloze Stade Vélodrome, gevuld met nog geen tienduizend toeschouwers, speelde Feyenoord een tamme wedstrijd tegen een ploeg die met een veredelde B-ploeg het veld inkwam. In de statistieken stonden achteraf slechts tien overtredingen achter de naam van Feyenoord genoteerd en dat gaf aan dat de agressie niet groot was geweest. In de slotfase kon het team zelfs met zes aanvallend ingestelde spelers geen doelpunt forceren. Cruz, Kalou en Van Gastel bleven ver onder hun gebruikelijke niveau.

Olympique speelde het laatste kwartier ook nog met tien man, nadat Martini met twee gele kaarten uit het veld werd gestuurd. Feyenoord toonde nauwelijks de wil om te winnen. Kennelijk speelde de angst om te verliezen een grote rol. Beenhakker merkte daar over op dat sommige spelers uit zijn formatie moeten leren hun zenuwen in bedwang te houden, ,,anders worden het nooit topvoetballers''.

Bij de trainer overheerste net als onder de spelers de teleurstelling. ,,Het zou ook een slechte zaak zijn geweest als we in polonaise naar de bus waren gelopen'', zei hij. Beenhakker constateerde dat de aanvallende spelers te weinig hadden afgedwongen. ,,Er werd niet genoeg druk uitgeoefend op het doel van Marseille.''

Dankzij ,,een paar bijgoochems'' onder supporters op de tribune vernam Beenhakker dat Lazio in de tweede helft een 1-0 achterstand had omgebogen in een voorsprong. Toen besloot hij opportunistisch te gaan spelen met Somalia als tweede spits naast Cruz en Van Vossen op de linkerflank in plaats van De Visser. Tien minuten voor tijd kwam ook Kornejev in de ploeg voor Van Gobbel. Feyenoord voetbalde op dat moment met slechts twee verdedigers.

Achteraf lagen de meeste winstkansen voor Feyenoord nog in de eerste helft toen de ploeg in een laag tempo tamelijk behoudend speelde. Met vier verdedigers bestreed Feyenoord de Franse ploeg die het grootste gedeelte van de wedstrijd met één spits opereerde. Tomasson trof zowaar doel met een mooie omhaal. Maar de treffer werd afgekeurd wegens gevaarlijk spel. De schoen waarmee de Deen de bal in de lucht raakte was een halve meter verwijderd van het gezicht van Reina, die daardoor niet kon koppen. Cruz faalde alleen tegenover de goede doelman Porato. Ook Bosvelt miste nog een mooie kans. Toen Beenhakker in de tweede helft zoveel extra aanvallers naar het front dirigeerde, wisten de spelers op het veld al hoe laat het was in Londen. De overtuiging in het spel nam daardoor eerder af dan toe.

Aan het einde van een mooie droom keek Beenhakker terug op Feyenoords deelname aan de lucratieve Champions League. Door de uitschakeling liep de clubkas een extra premie van 5,3 miljoen gulden mis. ,,Financieel was deelname aan de kwartfinales een heel belangrijke injectie geweest'', zei Beenhakker. ,,Aan de andere kant, we hebben in totaal twaalf wedstrijden gespeeld. Dat waren er zes meer dan tachtig procent van de kenners vooraf heeft voorspeld. We hebben vier punten veroverd tegen Lazio en vier tegen Olympique. We zijn alleen weggespeeld door Chelsea.'' Volgens Bert Konterman had dat ook voorkomen kunnen worden. ,,Als we het slimmer hadden aangepakt.''

Jean Paul van Gastel is er nog steeds van overtuigd dat Chelsea veel meer kwaliteit bezit dan Feyenoord dat volgens zijn opvatting in de huidige samenstelling niet meer kan groeien. Toch probeerde ook hij de positieve aspecten te distelleren uit het avontuur in de Champions League. ,,We hebben veel geld verdiend voor de club. Ervaring opgedaan als speler en punten veroverd voor de Nederlandse clubs in de UEFA-ranking. Al met al ben ik toch tevreden. Hoewel het voor een sportman zuur blijft om zo te worden uitgeschakeld.''

Feyenoord rest dit seizoen slechts de strijd om de tweede plaats in de eredivisie, die recht geeft op terugkeer in de Champions League. Trainer Bernard Casoni van Olympique Marseille heeft andere problemen. Hij moet zijn elftal behoeden voor degradatie. Terwijl l'OM toch met een begroting werkt van meer dan 110 miljoen gulden. In dat licht bezien hoeft Feyenoord zich niet te schamen. Voor Casoni is de ontknoping dan ook allerminst verbazingwekkend. ,,De clubs die de meeste investeringen konden doen zitten bij de laatste acht.''

    • Erik Oudshoorn