Een lange leuke zomer

Werkende ouders staan elke zomer voor hetzelfde dilemma. Hoe overbruggen we de zomervakantie? Jongerenkampen zijn een optie, Agenda maakte een selectie.

STERRENKIJKEN

De Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) organiseert een jongerenkamp voor kinderen van 8 t/m 13 jaar oud. Het kamp wordt gehouden in het Overijsselse plaatsje Ootmarsum, waar de sterrenhemel helder is door de schonere atmosfeer. Er kan volop worden gekeken naar vallende sterren, want de kampen worden gehouden tijdens de aanloop van de Perseiden-meteorenregen. Ook kunnen de deelnemers met hun zelf meegebrachte kijkers de kraters op de maan of de ringen van Saturnus bestuderen, of sterrenkijken door hun zelfgebouwde telescoop.

*Jongerenkamp JWG za 29/7 t/m vrij 4/8 en za 5 t/m vrij 11/8. Kosten ƒ225, incl. zelfgebouwde telescoop ƒ625, Inl 033-4725237, jwg@sterrenkunde.nl

MILLENNIUMKAMP

Een ander JWG-kamp, maar dan voor jongens en meisjes van 14 t/m 18 jaar, is het Millenniumkamp, waar de astronomie centraal staat. De kinderen mogen zelf sterrenfoto's maken, ontwikkelen en afdrukken.

*Millenniumkamp in Ommel in Noord-Brabant, zo 16 t/m vrij 28/7, kosten ƒ415, JWG Zonnenburg 2, 3512 Utrecht, 033-4725237, jwg@sterrenkunde.nl

TAALCURSUSSEN

Frans leren in Nice, Engels in Bournemouth of Fort Lauderdale in de VS, of Duits en Spaans op verschillende locaties. Interlanguage organiseert taalvakanties voor kinderen van 10-18 jaar. De kinderen kunnen kiezen tussen een verblijf bij gastgezinnen of op de campus. De lesuren worden afgewisseld met ontspanning, zoals surfen of zeilen en ook met uitstapjes in de omgeving.

*Interlanguage, Heemraadssingel 137, 3022 CD Rotterdam, Inl 010-4777152, interland@euronet.nl

ZEILEN

In een Friese boerderij in Elahuizen zit zeilschool 't Stekelbaarsje. De zeilschool leidt op voor zeildiploma's die zijn erkend door de Commissie Watersport Opleidingen. Achtjarigen beginnen in een Optimist en vanaf twaalf wordt er gezeild in Valken.

*Zeilschool 't Stekelbaarsje, Mardyk 21, 8581 Elahuizen, Inl 0541-602728, www.stekelbaarsje.nl, info@stekelbaarsje.nl

ZOMERKAMPEN

De stichting Kamp Vierhouten organiseert zomerkampen waar sport en creativiteit centraal staan. De organisatie van de stichting is in handen van studenten uit heel Nederland. Op het programma staan teamsporten als hockey en voetbal met als hoogtepunten de Olympische- en de Arenadag. Afgezien van sportbeoefening, worden er ook liedjes gecomponeerd en toneelstukken opgevoerd.

*Zomerkampen KV, Inl 020-4281230 bij Fleur Termijtelen

MUZIEKVAKANTIES

Leren bamboefluitspelen, een nieuwe fluit bouwen, of volksdansen bij het kampvuur. Het Nederlands Pijpersgilde (NPG) heeft vanaf april verschillende muziekkampen voor kinderen van allerlei leeftijden. In de Staelduinhoeve in Den Haag is er bijvoorbeeld van 30 april tot 6 mei een muzikale vakantiecursus voor kinderen van 10 tot en met 13 jaar. En in juli is er een Jeugdcursus, waar kinderen van 13 tot 16 jaar een instrument leren bouwen en met elkaar musiceren, afgewisseld door een fietstochtje naar het strand of een duik in zee.

*Zomermuziekkalender is op te vragen bij LOAM in Utrecht, Inl 030-2302301, loam@loam.nl

NATUURKAMPEN

Graslanden hooien, werken in een biologische tuin, navigeren op de sterren, een greep uit de thema's van de IVN zomerkampen. De kampen zijn ingedeeld in leeftijdsgroepen, van 12-15, van 15-23 en van 18-30 jaar. Het werken wordt afgewisseld met wandelen fietsen of zwemmen en er wordt geslapen in boerenschuren of tenten.

*Informatie in de folder BuitenGewoon, prijzen vijfdaagse kampen van ƒ85 tot ƒ195. Inl IVN 020-6228115

ACTIEVE VAKANTIES

Vinea organiseert actieve kampeervakanties voor kinderen van 7 tot 19 jaar binnen en buiten Europa. Zeilen, paardrijden, kanovaren, duiken, maar ook talenvakanties en trektochten behoren tot de mogelijkheden. De uitrustingen, boten en fietsen worden door de organisatie ter beschikking gesteld. De kinderen slapen in tenten of hutten en soms in hotels.

*Vinea, inl 0515-4350000

www.vinea.nl info@vinea.nl

STRANDJUTTEN

Ecomare organiseert jeugdnatuurkampen op Texel voor kinderen van 8-18 jaar. De kinderen doen veldwerk, gaan strandjutten, maken boottochten op de Waddenzee, afgewisseld door sport en spel.

Inl 0222-317741, ecomare@tip.nl

ZEILTOCHTEN

Zeven dagen zwerven over het IJsselmeer en de Waddenzee op een traditioneel zeilschip. De tochten zijn bedoeld voor jongeren van 16 tot 33 jaar en de route is afhankelijk van de windrichting en de stroming. Voor de liefhebbers staat 's avonds een discobus klaar. Opstapplaats Enkhuizen.

*De Zeilvaart Enkhuizen Jongerentochten, prijs circa ƒ500, Inl 0228-323030 of zeilvaart@zeilvaart.com

SUMMER CAMPUS

Vakanties naar het voorbeeld van de Amerikaanse zomercampus. Er zijn cursussen voor getalenteerde leerlingen, maar ook bijspijkerkampen. De kinderen mogen een raket bouwen of een eigen videoclip maken. 's avonds wordt er gesport, klimmen, mountainbiken of onderwaterhockey behoren tot de mogelijkheden.

*Inl Twente Summercampus Inl 053-4894890

summercampus@uttwente.nl

PAARDRIJDEN

Paardrijden, zwemmen, sport en spel en creativiteit. In Drente zijn er ponykampen voor gevorderde ruiters, maar voor kinderen die het willen leren zijn er ook vakantiekampen. Slapen gebeurt in huifkarren of in een boerderij.

*Klein Oever ponykampen, Balkbrug, Inl 0523-649204