Directie wil Nieuwe de la Mar slopen

De directie van het Nieuwe de la Mar-theater in Amsterdam vraagt de gemeente een subsidie van 45 miljoen gulden om het huidige gebouw te slopen en er een geheel nieuw theater voor in de plaats te bouwen.

,,Als er nu geen ingrijpende maatregelen worden genomen, zal het Nieuwe de la Mar langzaam maar zeker afbrokkelen,'' zegt directeur Hanneke Rudelsheim. ,,Telkens een beetje oplappen, zoals we de afgelopen jaren hebben gedaan, heeft geen zin meer; dat kost óók miljoenen en uiteindelijk stuit je steeds weer op nieuwe problemen.''

Het Nieuwe de la Mar-theater, gespecialiseerd in cabaret en klein gemonteerde toneel- en muziektheatervoorstellingen, is in 1947 gevestigd in een negentiende-eeuws schoolgebouw dat leeggeroofd en half verbrand uit de oorlog was gekomen. Het telt ongeveer 570 zitplaatsen. De laatste jaren zijn diverse mankementen al provisorisch verholpen, mede dankzij de opbrengst van benefietvoorstellingen, maar met renovaties is het gebouw volgens Rudelsheim niet meer te redden. Zo wordt het plafond van de foyer, onder de zaal, al sinds november gestut, nadat er tijdens een optreden van zanger Frank Boeyen beweging in kwam.

Voorts kan men de laad- en losvoorzieningen in de huidige situatie niet aanpassen aan de Arbo-wet, die de werklast van technici aan banden legt, en ontbreekt de ruimte voor goede sanitaire voorzieningen. Ook blijkt de toneelopening (9 meter breed) steeds vaker te klein te zijn voor het soort voorstellingen dat in de vrije sector wordt geproduceerd.

Volgens de plannen blijft het aantal zitplaatsen in een nieuw Nieuwe de la Mar ongeveer gelijk. Het architectenbureau Verheijen Verkoren De Haan in Leiden maakt een ontwerp. ,,De intimiteit van het theater moet bewaard blijven,'' aldus Hanneke Rudelsheim. Ze hoopt dat er in 2002 kan worden gebouwd; voor de programmering zal in dat jaar een ander onderkomen moeten worden gezocht. Het subsidieverzoek is ingediend in het kader van de kunstenplannen voor de komende vier jaar. Dit najaar brengt de Amsterdamse Kunstraad een advies aan de gemeente uit.