Camera's bij debat over asielzoekers

Met de stem van het AOV-Unie 55+ tegen heeft Slochteren gisteravond ingestemd met de vestiging van een asielzoekers- centrum in het Groningse Siddeburen.

,,Big Brother in Slochteren'', hekelde inspreekster D. Veldkamp gisteravond het besluit van burgemeester J. Lebbink (VVD) om een raadscommissievergadering op video op te nemen. Lebbink was bang voor ordeverstoringen en racistische taal. Daarom registreerde een camera gisteravond de woorden van de twintig insprekers. ,,Een preventieve maatregel'', legde Lebbink aan het begin van de vergadering uit. Daarna zou de raad een besluit nemen over de vestiging van een asielzoekerscentrum (azc) in Siddeburen.

Beelden van eventuele ordeverstoringen zouden als bewijs in een strafzaak kunnen dienen, voegde de burgemeester er aan toe. De voorste rij van de publieke `tribune' werd ingenomen door politie in burger. Maar incidenten bleven uit. De camera's en de strakke beveiliging vielen bij de insprekers verkeerd. ,,ME achter de hand, gezellig, rustig'', spotte inspreker Meijer. ,,Waar zijn we mee bezig?''

De gemoederen raakten de afgelopen maanden danig verhit in het Groningse dorp. De door het college van B en W voorgestelde locatie werd in juni vorig jaar door het Omwonenden Comité Siddeburen verworpen. Die bijeenkomst verliep roerig. Dorpelingen reageerden emotioneel, en burgemeester Lebbink maakte zich niet populair met zijn in veler ogen ,,kwetsende houding'' tegenover de dorpelingen. Hun plan was geen 400, maar 1.200 asielzoekers op te vangen in tien over de gemeente verspreide centra. Het Groningse Siddeburen (3.200 inwoners) krijgt er anders 400 nieuwe bewoners ineens bij. En een stijging van twaalf procent van het inwoneraantal is wel erg veel, zo is de algemene opinie. Asielzoekers prima, maar dan wel verspreid in de gemeente, zodat de nieuwelingen sneller integreren. Het comité van omwonenden kwam vervolgens met negen locaties waar maximaal 150 asielzoekers zouden kunnen worden geplaatst. Inspreker N. Stok na afloop: ,,Maar wat doen B en W? Ze pikken er één uit, de locatie aan de Oudeweg, en plaatsen daar 400 vluchtelingen.'' De burgemeester, die op 31 maart na vijftien jaar burgemeesterschap in Slochteren afscheid neemt en naar Frankrijk vertrekt, had zich ,,onsterfelijk'' kunnen maken door asielzoekers te spreiden, meent Stok.

De kritiek op B en W is dat de spreidingsoptie nooit serieus is onderzocht. Stok: ,,Slochteren is een rijke gemeente, maar eigen geld wil men niet in opvang van asielzoekers steken.'' Volgens de burgemeester is spreiding echter ,,geen goed idee en geen haalbare kaart''. ,,Het criterium van 400 is geldend, want met dit aantal kun je een azc met al zijn voorzieningen pas goed beheren'', aldus Lebbink.