BOEKEN

Keukengeheimen

Na het verschijnen van Keukengeheimen 1 is auteur Delia Smith door sommige critici voor gek verklaard. Wie brengt er nu nog een kookboek uit waarin wordt uitgelegd hoe je een ei moet koken? Het boek en de begeleidende reeks televisieprogramma's zijn echter een groot succes geworden en nu is het net zo fraai verzorgde Keukengeheimen 2 verschenen. Er bestaat grote behoefte aan een basiskookboek, want waar leer je tegenwoordig nog koken? Ook deel 2 geeft beknopte en goede informatie over technieken, producten en gereedschap. Na deel 1 kon iedereen dankzij Delia een ei koken, na deel 2 kan niemand meer zeggen geen biefstuk te kunnen bakken. Delia Smith pakt de zaken grondig aan, want de boeken zijn niet bedoeld voor mensen die slechts met het koken willen flirten, ze moeten er een serieuze relatie mee aangaan. Haar recepten zijn goed, al zal niet iedereen zijn gecharmeerd van in melk gepocheerde gerookte schelvis. Voor de smeltende chocoladepudding daarentegen zullen velen vallen.

*Keukengeheimen 2, Delia Smith, Schuyt & Co. ISBN 90 6097 543X. ƒ75

Zippo

De geschiedenis van de Zippo leent zich uitstekend voor legende-vorming. Die begon toen de Amerikaanse zakenman George G. Blaisdell (1885-1978) op een warme zomeravond in 1932 de dansavond in de Bradford Country Club in het noorden van Pennsylvanië even verliet voor een rokertje. Hij vroeg vuur aan een vriend, die hem een onooglijk en onhandig Oostenrijks aanstekertje aanreikte. Blaisdell vroeg de puissant rijke man waarom hij zo'n miezerige dingetje had, waarop de man antwoordde: ,,Hij werkt!' Vanaf dat moment wist Blaisdell dat iedereen altijd een aansteker kan gebruiken die het doet. En hij schiep er een die het áltijd doet, bij nacht, storm en ontij. In een vorm, die eigenlijk nooit meer verbetering behoefde. De Zippo Manuals van de Japanse fotgraaf Kesaharu Imai uit het begin van de jaren negentig zijn niet te evenaren, maar het boekje `Zippo, een Amerikaanse legende' van Avi Baer en Alexander Neumark biedt niettemin een heel behoorlijke beschrijving van de geschiedenis van deze aansteker.

*Zippo, een Amerikaanse legende. Een gids voor kenners. Door Avi Baer en Alexander Neumark, uitg. Ars Scribendi. ISBN 90 74777 65 1. Prijs ƒ29,75

Champagne

Sinds kort is Nederland een eigen champagneboek rijker. Wie uit is op degelijkheid, kope dit boek, het zit boordevol informatie en is helemaal up-to-date over de nieuwste ontwikkelingen in de Champagne. Interessant is het hoofdstuk over de totstandkoming van de diverse stijlen van de huizen – iets wat nogal eens wat schimmig over het voetlicht komt voor de niet-ingewijde. Een selectie van 31 bekende champagnehuizen wordt door Crum vrij uitgebreid besproken. Wie zich door de theorie heeft heen gewerkt, mag genieten van recepten van gerechten met champagne bereid, afgegeven door de grote chefs uit de streek zelf, zoals Gerard Boyer in Les Crayères te Reims. Tot slot worden nog enige toeristische attracties beschreven die met de nobele wijn te maken hebben. Mag niet ontbreken in de boekenkast van de liefhebber.

*Gert Crum, Champagne. De streek, de wijn, het plezier. Schuyt &Co, ISBN 90 6097534 0. ƒ39,90

Pin-ups

Vanaf medio jaren 30 tot 1972 maakte Gil Elvgren meer dan vijfhonderd schilderijen van mooie vrouwen. We kennen ze van de plaatjes die in alle vrachtauto's zijn te bewonderen. Plaatjes die boven koffie-automaten en fonteintjes in iedere garage hangen en die steevast op alle jongensinternaten waren verboden: pin-ups. Dames in poses die de verbeelding prikkelden. Zoals de vrouw die een wasmand optilt en met haar rokje in een draaiende wringer beklemd lijkt te zitten, of de variant van het dienstmeisje waarvan de rok dreigt in een stofzuigerslang te verdwijnen. Wanneer we nu de dames van Elvgren zien, dan is het getoonde vel boven de jarretel of benoorden de navel erg decent. Zijn `stout' bedoelde prentjes zijn nu vooral aandoenlijk.

*Gil Elvgren, all his glamorous American pin-ups, Charles G. Martignette en Louis K. Meisel. Uitg. Taschen 1999. ISBN 3822866113 ƒ69,90

Ecologisch bouwen

Woonwinkels en bouwmarkten beleven geweldige tijden in Nederland. Keerzijde daarvan is de enorme hoeveelheid bouwafval die wekelijks moet worden afgevoerd en verwerkt. Aan de andere kant groeit het besef dat dat nijvere gebouw een aanslag betekent op het milieu. In het boek Leefruimten worden alle aspecten van het duurzame bouwen belicht, al zal niet iedereen zover willen gaan een composttoilet in de kelder te installeren. Minder drastische maatregelen zijn het gebruik van natuurproducten als isolatiemateriaal, het aanbrengen van lemen muren en het schilderen met kalkverf. Wie een huis wil bouwen, kan van A tot Z ecologisch aan de gang.

*Leefruimten, de grote raadgever voor ecologisch bouwen en wonen, samenstelling Thomas Schmitz-Günther, Uitg Könemann ISBN 3-89508-927-3, ƒ49,95.