BELGISCHE JAZZ

Het aantal Belgische jazzo's dat in Nederland speelt is op de vingers van een hand te tellen en met uitzondering van Toots Thielemans kunnen onze zuiderburen niet bogen op grote namen. Dat er in België toch wat gebeurt op jazz-gebied, bewijzen de drie cd's die het label De Werf uit Brugge onlangs uitbracht.

Wat opvalt is de hang naar nostalgie. Zo staat Two Trio's van het Frank Vaganée Trio voor de helft vol met composities van meer dan veertig jaar geleden. De vier originals van bandleider Vaganée sluiten bijna naadloos aan bij de composities van Ornette Coleman, Thelonious Monk en Billy Strayhorn. Maar de band speelt de stukken met liefde en overgave, en gastoptreden van de Amerikaanse tenorsaxofonist John Ruocco zorgt voor genoeg afwisseling om meer dan een uur te boeien.

Op Ode for Joe blaast het kwartet Caribbean Fire Dance de muziek van jazz-icoon Joe Henderson nieuw leven in. Daarbij wordt de nadruk gelegd op de composities uit jaren zestig en zeventig toen Henderson bij de legendarische platenlabels Blue Note en Milestone vooral modale jazz maakte. Deze stijl betekende toentertijd een radicale breuk met de conventionele, op akkoordenwisseling gebaseerde, bebop, maar klinkt tegenwoordig weinig revolutionair. Maar met een afwijkende bezetting, waarin een prominente rol is weggelegd voor gitarist Peter Hertmans, slaagt het kwartet er toch in Hendersons muziek fris en actueel te laten klinken.

Verreweg het meest bij de tijd is pianist Kris Defoort. Met het tienkoppige ensemble Dreamtime speelt hij de vijfdelige suite Passages, het titelnummer van de dubbel-cd. De muziek is gelaagd, neigt naar abstractie en balanceert op de rand van Third Stream, de mengvorm van klassiek en jazz. Uit zijn eigen composities blijkt bovendien Defoorts talent om onweerstaanbare swing te koppelen aan complexe structuren en sfeervolle piano-intermezzo's. Maar ook hij kan het niet laten met een hoofdknikje in de vorm van Ornette Colemans Round Trip te verwijzen naar de geschiedenis.

Frank Vaganée Trio: Two Trios (W.E.R.F. 016); Caribbean Fire Dance: Ode for Joe (W.E.R.F. 017); Kris Defoort Quartet & Dreamtime (W.E.R.F. 014/015). Cd-info en bestellingen: 32(0)50-330529